Bama.hu videó

2024.08.25. 16:40

Marsalkó Péter családtörténeti tárlatot mutatott be 70. születésnapja alkalmából (videók)

A Nick Galériában nyílt meg augusztus 23-án a „Marsalkó 70”, melyet a zsúfolásig megtelt helyszínen F. Kovács Attila Kossuth- és Balázs Béla-díjas építész, látványtervező, az MMA levelező tagja nyitott meg. Marsalkó Péter életmű-kiállítása nem szokványos utazásra hívja a látogatókat.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Egy fotóművész életmű-kiállításának hírét hallva a legtöbben bizonyára az addigi pályafutás legmeghatározóbb, legjobban sikerült fényképeire számítanak. Marsalkó Péter azonban, saját elmondása alapján egy hirtelen ötlettől vezérelve nem szokványos tematikát választott. Családja régi fényképeit dolgozta fel művészi módon, és állította ki a galéria falain. Ezáltal egyfelől tisztelegni kíván elődei emléke előtt, másfelől pedig gyógyítani, új kontextusba helyezni családi kapcsolatait. 

Számomra rendkívül fontos a család. Egyik pillanatról a másikra, a korábbi elképzeléseimtől teljesen eltérő módon született meg a bemutatott téma ötlete. Júliusban még nem láttam, hogy ezek a képek még bennem vannak. De a sors úgy hozta, hogy egy képi azonosulásban döbbentem rá, nem baj, hogyha az emberrel vannak azok, akik már nem élnek, akikkel együtt töltöttem a gyerekkoromat. Arra gondoltam, mi lenne, ha a születésnapomon meghívnám őket, hogy velem együtt ünnepeljenek? Azt szeretném, hogy mindenki lássa, szükségünk van a családra, arra, hogy szeressenek, s arra, hogy legyenek barátaink. Én nagyon sokat köszönhetek a barátaimnak és Pécs városának egyaránt 

– mondta el Marsalkó Péter az egybegyűlteknek.

Marsalkó Péter régi barátját kérte fel a tárlat megnyitására

F. Kovács Attila, Marsalkó ifjúkori barátja az ünnepi alkalomra készült írását olvasta fel az egybegyűlteknek, „Szellemidéző eredetkeresés szülők és egyéb más mesebeli szörnyetegek között” címmel.

A legnagyobb pszichés trauma, ami egy gyermeket érzelmileg érhet, az úgynevezett anyaseb, amit a feltétel nélküli szeretet hiánya okoz, és egy életre szól. Léte egyidős az emberiséggel. Péternek, a nem várt, nem kívánt gyereknek, ha nem is túl korán, de még időben feloldódott ez a trauma. Számomra Péter kiállítása a szeretetről és a megbocsátásról szól, még az anyai nagyanyjával szemben is, aki sosem szerette őt. Még őhozzá is szeretettel áll, s bekeni egy olyan szép, kék színnel, amit Yves Klein is megirigyelhetett volna

 – fogalmazott F. Kovács Attila.

Bár gondolhatjuk, hogy a téma valahol adott volt, mégis 

van abban valami rendkívül felemelő, amikor egy alkotó saját életmű-tárlatát családjának szenteli, a bemutatott képekkel állítva emléket annak a miliőnek, amelynek saját életét köszönheti, s nem fél megmutatni legféltettebb emlékeit a nagyközönség számára sem.

A kiállítás első vendégeit figyelve pedig úgy tűnik, igazi történetmesélős, elgondolkodtató végeredmény született: a látogatók érdeklődve szemlélték a képeket és a Marsalkó által alájuk írt rövid, frappáns megjegyzéseket, hol nevetve mutava egymásnak egy-egy részletet, hol pedig komolyan elemezve a látottakat 
A kiállítás megnyitóját követően népes, vidám társaság gyűlt össze, hogy a 70. születésnapját ünneplő művésszel koccintson, s közös fényképeket készítsen Pécs főterén.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában