Hangulat

2024.08.17. 20:06

Múzeumutca Plusz: vissza a múltba, sok-sok élménnyel

Ha a forróság tud kegyetlen lenni, akkor augusztus 17-én igazán az volt. A közel 40 fok körüli hőmérséklet azonban nem szegte kedvét a pécsieknek és a turistáknak, hogy kilátogassanak a Múzeumutca Plusz eseményre a Káptalan utcába.

Czeczon Enikő

A történelem és a művészet szerelmeseinek egy igazi Kánaán a Múzeumutca Plusz. Pécs egyik legszebb utcájában a feltárult kapuk mögött, az udvarokon mindenki megtalálta a kedvére való programot. Akinek melege volt részt tudott venni egy-egy tárlatvezetésen, ahol nemcsak a tér hűvösségét élvezhette, hanem érdekes információkkal is gazdagodhatott. 

Múzeumutca Plusz
Múzeumutca Plusz

Felvonulással hirdették a Múzeumutca Plusz kezdetét

Az első nap egy felvonulással vette kezdetét. Beöltözött férfiak, nők és gyerekek indultak útnak, hogy tegyenek egy kört, és a Széchenyi téren hirdessék azt, hogy megkezdődött az élményekkel teli három napos esemény.

Az esemény második napján volt, aki már délelőtt is kilátogatott a helyszínre, de a legtöbben délután és kora este érkeztek, amikor ugyan még sütött a nap, de egy fokkal már elviselhetőbb volt a meleg. A permetkapuk azért nagy erőbedobással működtek, és ki is használták az emberek, hogy keresztül menjenek rajta, hogy egy percre megborzongjanak a hideg vízcseppektől. 

A gyermekeket leginkább a Janus Pannonius Múzeum Igazgatóság udvara vonzotta, ahol egy 12-14. századi táborba csöppenhettek a látogatók. Belépni a kapun, és látni a korabeli viseletet, fegyvereket olyan volt, mintha visszautaztunk volna az időben. A tábor lakói örömmel fogadták az érdeklődőket, akiknek megengedték, hogy felpróbáljanak egy-egy sisakot, kezükbe vehessenek és megcsodálhassanak korabeli tárgyakat, valamint délután még régészekké is válhattak. Egy homokozóból áshatták ki a leleteket, valamint sólyommal is megismerkedhettek közelebbről az érdeklődők a JPM régészeinek segítségével. 

A Káptalan utcában és a nyitott udvarokon gasztronómiai élményekkel is gazdagodhattak a látogatók. Borok, koktélok, sörök várták a szomjukat oltani kívánó érdeklődőket, valamint finom, egyszerű, könnyű és nehezebb ételeket is kínáltak a három napos rendezvény keretében. Baráti társaságok gyűltek az asztalok köré, beszélgettek, nevetgéltek és élvezték a pillanatot. 

Az utca egyes macskakövei pedig a nap folyamán színessé váltak. Már nem szürkében ragyogtak a napfényben a sokat látott kövek, hanem élénk koloritot kaptak azoktól, akik nyomot akartak hagyni ezen a hangulatos helyszínen, mint ahogy azt tette a Múzeumutca Plusz rendezvénysorozat is. A kréta színei egy idő után elkopnak, de ez az esemény már a hely részesévé vált, amit az is jól mutat, hogy a hétköznapokban gyakrabban mondják azt, hogy “Megyünk a Múzeumutcába.”, mint azt, hogy “Megyünk a Káptalan utcába.”. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában