Fűben, fában orvosság

2024.09.14. 14:59

Nem kell rögtön a patikába menni, irány a természet!

Az ősz beálltával hűvösebb az időjárás, a természet is lassan ehhez alkalmazkodik, felkészül a télre. Hullanak a falevelek, de rengeteg növény még ontja magából a termését, amiből gyógynövényeket lehet készíteni. A Mecsekben lehetőségünk is van ezeknek a begyűjtésére.

Jusztin Levente

Ha már elbúcsúztunk a nyártól, élvezzük az őszi időt, de érdemes már a télre is felkészülni. A természet néhány növénye ilyenkor hozza termését, ráadásul rengeteget megtalálni a Mecsekben. Ezeket érdemes gyógynövényekként felhasználni, hisz érdemes gyógyszerként használni a gyorsabb és alaposabb gyógyulás érdekében. Ebben az évszakban általában bogyók, magok és egyes növények gyökérzete az, amit begyűjtünk.

Ismerős gyógynövényeket gyűjthetünk

A fekete nadálytő november elejéig még hajtásokat hoz, utána a növény leszárad. Ezután lehet a gyökerét összegyűjteni, ami pirrolizidint tartalmaz. A különböző ízületi problémákra, sérülésekre kifejezetten hatásos, zúzódások és véraláfutásra használják sokszor. A visszérek és az ínhüvely gyulladása ellen javallatos a használata, de a fejfájósok is gyakran használják.

Az őszi sláger mégis a csipkebogyó lehet, mivel a legnagyobb természetes C-vitamin forrás az évszakban. Szárítva teához használják vagy leveshez a bogyót. A C-vitamin mellett A- és B-vitamint is tartalmaz, valamint antioxidánsban is gazdag, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő. A megfázás és influenza ellen igen hasznos, de a szív- és érrendszeri problémák ellen is kiváló orvosság. A környéken élők számára a legkönnyebben begyűjthető gyógynövény, hisz a Mecsek bővelkedik a csipkebogyóban.

Októbertől gyűjthetjük a galagonyát, amit csak a szív megmentőjeként emlegetnek. Csökkenti a vérnyomást is, a ritmuszavarokat is kezeli. Alvászavarral küzdők szívesen fogyasztják, hiszen altatónak kiváló, nyugtatóként sokan használják. A Mecsekben galagonyát is bőven lehet gyűjteni, érdemes kilátogatni a természetbe ősszel az egészségünk érdekében.

Bármilyen furcsa, de a bodzát is szedhetjük ősszel. Míg tavasszal a virágukat, ősszel a bogyóit érdemes gyűjteni. Ezek kiváló az immunrendszer erősítésére, az influenza és a vírusos megbetegedések ellen. A bogyókat nyersen tilos fogyasztani, így érdemes leforrázni, esetleg lekvárt készíteni belőle. Szerencsére bodza is akad bőven erdeinkben.

Talán mindenkinek ismerős lehet a gyermekláncfű, azaz a pitypang, illetve annak különböző gyógyító hatásai. Az őszi évszakban a pitypang gyökere inulinban gazdag, ami például a bélrendszerre nézve hasznos. Javítja az étvágyat, de még a májunk működését szabályozza. Vízhajtó és méregtelenítő hatását ismerik általában az emberek, főleg a fogyókúrázók körében, de az ízületi fájdalmakra is bevethető. Az őszi időszak legvégén érdemes begyűjteni, hiszen ekkor szárad le a növény, ekkorra tárolja el a gyökérzet a legtöbb inulint.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában