Logisztikai bravúr is kellett idén

2024.09.13. 20:00

Már csak a késői érésű fajták fürtjei maradtak a villányi tőkéken

Lényegében csak a késői érésű kékszőlő-fajták szürete van hátra a villányi borvidéken. A korai és közepes érési idejű fajták betakarítása szinte egy időben történt meg, ami némi torlódást is eredményezett a borászatokban – mondta el lapunk érdeklődésére a mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Bama.hu

A munkálatok már nagyban zajlanak

Fotó: Löffler Péter

Nagy Gergely közölte: az idei év igen egyedi időjárása a 2000-es esztendőhöz hasonlítható, amikor is a szüreti munkálatok nagy része, akárcsak most már szeptember közepén véget ért. A napokban érkezett esőnek nagyon örültek volna a gazdák néhány héttel ezelőtt, a csapadék jelenleg számottevő előnyt vagy hátrányt nem okoz.

Mint hozzátette, a korai fehérszőlő-fajtákat, a rozéalapokat, a kékoportót és a Merlot nagy részének szüretelését már be is fejezték a gazdák. Várhatóan a október legelején, a szokásosnál két-három héttel korábban kezdődhet a Bordeaux-i fajták közül a Cabernet Sauvignon és a borvidék zászlóshajójának tekinthető Cabernet Franc betakarítása.

Nagy Gergely beszámolt arról is, hogy a számos már leszüretelt fajta érési ideje „összecsúszott”, ami nagyon komoly logisztikai helyzetet eredményezett a borászoknak. Ennek oka, hogy a leszüretelt szőlő az erjesztőtartályokba kerülnek egy-két hétre. A borvidék borászatainak erjesztőkapacitását úgy kalkulálták, hogy a különböző fajták érési időpontja miatt, mire az egyik szőlő kierjed, némi ráhagyással a későbbi érésű fajta következhet. Az idei évben ezt nem lehetett ennyire jól elkülöníteni – mutatott rá a hegyközségi titkár.

A termésmennyiségekre rányomta a bélyegét a száraz, extrém meleg nyári időjárás: a becslések szerint a Villányban jellemző hektáronkénti 55 és 75 mázsa közötti átlag alsó értékéhez közelítenek eddig az idei eredmények. Ugyanakkor igen jó minőségű az idei szőlő, nagyon magas cukortartalommal, a kékszőlő-fajták esetében pedig „nagyon komoly” színanyagokkal is.

Nagy Gergely jelezte, hogy a gazdáknak nagyon oda kellett figyelniük a szüret időpontjának megválasztására. Az évjárat sajátossága, hogy testesebb, komplexebb, az átlagosnál hosszabb érlelési időt igénylő borok várhatóak az idén Villányból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában