Új többség

2 órája

Ingatlan miatt kapott kemény pofont a polgármester

Az elmúlt években megszokott ingatlankiárusítással szemben Pécsen merőben más történt: a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség kezdeményezésére az baloldali polgármester előterjesztésével ellentétben nem eladtak egy önkormányzati ingatlant, hanem inkább ahhoz vásárolnának még tulajdonrészt. Az ingatlan ügyében a jobboldalhoz a Péterffy Attilával amúgy közös csoportban ülők csatlakoztak, ezzel szembementek a polgármesterükkel, aki komoly pofont könyvelhetett el.

Bóka Máté Ciprián

Ilyenre az elmúlt öt esztendőben nem volt példa Pécsen: Péterffy Attila pécsi polgármester előterjesztését nemcsak elvetette a közgyűlési többség, hanem azzal teljesen ellentétes döntést hozott. Történt ugyanis, hogy az önkormányzatra egy ingatlanbefektetőtől vételi ajánlat érkezett egy, a Koller utcában található, részben városi tulajdonban lévő, 140 négyzetméteres lakásra. Az ingatlan többi részét, kisebb hányadát négy magánszemély birtokolja, akik az értékesítési szándékukat már korábban jelezték az önkormányzat felé. 

ingatlan, pécsi
A polgármesternek adott politikai pofont kiváltó ingatlan ebben az épületben található - Forrás: pécsi önkormányzat

Kifogásokat próbáltak keresni

Az önkormányzat a vásárlást korábban azonban visszautasította arra hivatkozva, hogy 

  • a lakás általános műszaki állapota elhanyagolt, elavult,
  •  jelenlegi állapotában két önálló lakás kialakítására alkalmatlan, 
  • a belmagassága 4 méter, ezért a kifűtése költséges, 
  • a Rákóczi útra néző fekvése miatt rendkívül zajos, tehát bérlakásként történő hasznosításra jelen állapotában nem, illetve csak aránytalanul magas ráfordítás mellett hasznosítható.

Ezek után hozta be Péterffy Attila a testület elé azt, hogy 18 millió forintért értékesítse a város a tulajdonrészét az ingatlanbefektetőnek, aki 20 millióért vette volna meg magánszemélyek részét is. 

Ne a vagyonvesztésre törekedjenek

Az Fidesz-ÖPE-KDNP szövetség belvárosi egyéni képviselője, Marsalkó Péter viszont azt mondta, hogy éppenséggel az önkormányzatnak kellene megtartania azt, hiszen minden ilyen ingatlant ki kellene használnia az önkormányzatnak, hogy azok ne menjenek veszendőbe, hanem például közösségi célt szolgáljanak. 

Berényi Zoltán, az ÖPE frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy már ránézésre is többet érhet ez a belvárosi ingatlan, mint 18 millió forint. Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azzal érvelt, hogy amennyiben városi kézbe kerülne a teljes lakás, utána már lehetne azon gondolkodni, hogy felújítsa-e a város, vagy esetleg a leendő bérlő. A nemzeti oldal tehát amellett kardoskodott, hogy a vagyonvesztés helyett vagyongyarapodás történjen, hiszen egy évtized alatt a befektetés megtérülhet. 

Az ingatlan miatt többen is szembementek a saját polgármesterükkel

A baloldalon Sajgó György momentumos képviselőtől viszont elhangzott, hogy a befolyó pénzből tudnának legalább két önkormányzati bérlakást felújítani. A vitában a korábbi városvezető frakciót erősítő, júniusban is a baloldali csoporttal közgyűlésbe bejutó jobbikos Fogarasi Gábor ezzel szemben kijelentette, az önkormányzati lakás eladása ellen fog szavazni, mert így tett 2010 óta mindig. Hozzácsatlakozott párttársa, Fürj Csaba is a voksolás során, akik ezzel gyakorlatilag a polgármesteri akarattal mentek szembe. 

Végül az eladás helyett az új közgyűlési többség inkább úgy döntött, hogy megpróbálja megvásárolni a teljes ingatlant a városnak, ami teljes, 180 fokos fordulatot jelent ahhoz képest, amit Péterffy indítványozott. 

 

Csak négyen álltak ki a polgármester mellett

 

Így szavazták meg Csizmadia  javaslatát

A fenti ábrán annak a szavazásnak az eredménye látható, amikor Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt kérte, hogy inkább megvásárolják az ingatlant, ne pedig eladják. 

(A közgyűlésről Bognár Szilvia (Tiszta Kezek Egyesület) betegség miatt hiányzott, ő tehát egyetlen egyszer sem voksolt.) 

Az eddig a polgármester feltétlen híveként számon tartott DK-s Siposné Bikali Éva ott volt aznap a többi szavazáson, csak éppen ekkor nem vett részt a voksoláson. Két momentumos, Pokorádi Gábor és Sajgó György csak tartózkodott, és így tette a kegyvesztetté vált volt MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajos is. Az újak közül a Talabér Ádám, a Mindenki Pécsért Egyesület képviselője tartózkodott még. 

Látható, hogy a polgármester csapatával közgyűlésbe bekerült Fürj és Fogarasi is a fideszes vagyonmentéssel értett egyet Péterffy-féle előterjesztéssel szemben. A polgármester mellett mindössze négyen álltak ki, a DK-s Zag Gábor, az MSZP-s Csaba István, és a korábban az MSZP-től "állást" és fizetést kapó Ágoston Andrea. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt képviselőjének, Hankó Viktóriának a voksán a közgyűlési teremben nem lepődtek meg, hiszen őt a baloldali városvezető és az őt támogató pártok híveként emlegetik immár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában