A 48-as téren

2 órája

1956 – Mintegy százan mentek el a pécsi önkormányzat megemlékezésére (galéria)

Mintegy százan vettek részt a pécsi önkormányzat 1956-os ünnepségén szerdán kora este a 48-as téren. Az eseményen nem Péterffy Attila polgármester, hanem az ő felkérésére Polyák Petra, a Baranya Vármegyei Levéltár igazgató-helyettese mondott ünnepi beszédet az 1956-os emlékműnél.

Bama.hu

Fotó: LP

Az Pécsi Ércbányász Fúvószenekar közreműködésével tartott eseményen egy, az 1956-os rádióadások drámai bejelentéseivel színesített, Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból, valamint Nemes Nagy Ágnes verseiből összeállított irodalmi műsort is láthatott a közönség.

1956
1956 zászlaja

Az ünnepi beszédet a polgármester felkérésére Polyák Petra főlevéltáros tartotta, aki a többi között a pécsi születésű néhai köztársasági elnök Sólyom László és Péterfia Zoltánné, a pécsbányatelepi gimnázium, majd a Pécsi Pedagógiai Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának egykori tanárának visszaemlékezései, naplói segítségével idézte fel 1956 pécsi és országos eseményeit.

 

1956: a Mecseki Láthatatlanok tartották a lelket a városban

Polyák Petra beszédében szinte napról napra rekonstruálta a forradalmi eseményeket kiemelve, hogy október 26-ától a pécsi tüntetéseknek halálos áldozatai is voltak. Kitért a november 4-e utáni szovjet megszállás napjaira, valamint a reménytelennek tűnő helyzetben is a fegyveres ellenállást választó pécsi hősök, a Mecseki Láthatatlanok által folytatott harcokra. Mint kiemelte, a Mecsekből hallható lövések hangjai még napokig tartották a lelket a fordulatban bízó pécsiekben.

Koszorúk az 1956-os emlékművön

Az ünnepi beszéd után számos szervezet, így a pécsi és a vármegyei önkormányzat, a kormányhivatal, a fegyveres testületek képviselői, a Baranyai Vármegyei Védelmi Bizottság, továbbá az egyetem, pécsi közgyűlésben helyet foglaló pártok, valamint Keresztes László Lóránt, az LMP-ből augusztus végén kilépett országgyűlési képviselő, továbbá Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti képviselője is elhelyezte az emlékezés virágait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában