"Akadály"

2024.09.14. 07:00

Kaotikus eljárások, egyeztetés nélkül

Nemrég éppen egy olyan törvénysértés miatt kaszálta el a pécsi önkormányzatot a Közbeszerzési Hatóság, amit aztán most egy másik ügy kapcsán is újra elkövetettek. Zebraépítés és egy vízfolyás rendezésében az a közös, hogy éppen az érintettek, vagyis a lakók álláspontját nem kérték ki érdemben azelőtt, hogy a közbeszerzést elindították.

Bóka Máté Ciprián

Megígérték - de nem igazán teljesítik...

Fotó: Löffler Péter

A választás előtt vágott bele nagy elánnal a korábbi években meglehetősen takaréklángon működő baloldali városvezetés, hogy Pécsen különböző gyalogátkelőhelyeket telepítsen. A több tucatnyi helyszínt állítólag a lakossággal, a szakmával egyeztetve jelölték ki, amit azonban erősen zárójelben tesz, hogy a zebratelepítések kapcsán több kritika is érkezett például a Bálicsi útról, vagy a Kürt utcából, hogy nem éppen azon a részen kellene zebrát építeni. 

Zebra, ami aranyat ér!
Itt lesz az a zebra, ami 40 millióba kerül!

A lakosság, mint akadály

Nemrég a Hársfa út 35. előtt létesítendő gyalogátkelő kapcsán derült ki, hogy ott egyenesen lakossági tiltakozás alakult ki a zebra ellen. A baloldali városvezetés szerint „kivitelezőn és a megrendelőn is kívül álló akadály" merült fel. Csakhogy a városlakók által megválasztott testület dolga a pécsiek képviselete – elvileg –, azaz a lakosság nem lehet a megrendelő önkormányzaton kívül álló „akadály". 

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Egyesület elnöke, képviselője azt mondta, hogy egy önkormányzatnak tisztában kell lennie azzal, hogy egy közbeszerzési eljárásnak megvan a megfelelő eljárásrendje, ha az ellen vét, akkor megszegi a jogszabályt. – Az eljárás egyik alapelve az, hogy a közbeszerzés kiírása előtt felmérjük az igényeket. Egy városvezető, egy képviselő pedig arra esküdött, hogy a polgárokat képviseli, és azzal szolgálhatja leginkább őket, ha az érdekeiknek megfelelően cselekszik – mondta. 

Az eset azért is pikáns, mert a Magyarürögi vízfolyás rendezése kapcsán hasonló eljárásban elkövetett törvénysértés miatt bírságolták meg a közelmúltban az önkormányzatot. A vízfolyásnál ugyanis úgy írták ki a közbeszerzést és nyerte el egy vállalkozó a munkát, hogy közben lakossági ellenállás bontakozott ki a tervezett átalakítások ellen. A Közbeszerzési Döntőbizottság akkor megállapította, hogy „amennyiben az önkormányzat a hatékony és felelős közpénzfelhasználás alapelve szerint járt volna el, úgy a lakossági egyeztetéseket már a közbeszerzés előkészítése során lefolytathatta volna”. 

Ebben az ügyben amúgy még a NAV is nyomozást folytat költségvetési csalás miatt, mert a baloldaliak úgy fizettek ki 15 millió forintot a vállalkozónak – egyfajta bánatpénzként –, hogy az lényegében nem végzett el érdemi munkát, hiszen még a munkaterületet sem adták át neki. 

A negyvenmilliós zebra 

A kétsávos pécsi Kürt utca északi végére is terveztek egy átkelőt Péterffy Attila polgármesterék, méghozzá úgy, üvegfalra cserélik a szomszédos, rácsos, tehát a belátást megengedő kerítést. Ezek mellett még állítólag a közműveket is át kell helyezni, meg süllyesztett szegélyt kialakítani, de még lámpát is elhelyeznek, ami majd megvilágítja jobban a kereszteződést. Mindez a baloldali városvezetők szerint 40 millióba kerül, holott a fővárosban egy hatsávos, forgalmas főúton, járdaszigettel, közlekedési jelzőlámpákkal kerül ennyibe egy gyalogátkelőhely, de ezt még ott is sokallják.  

A baloldaliak egyébként közel egymilliárdot szántak nagyjából 30 zebra létrehozására, azaz egyenként 25-30 milliót költenének el. Az ügyben tavasszal rendőrségi feljelentés is született. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában