Bama.hu videó

2024.09.11. 20:12

Szabadság a menzákon: a gyerekeknél a merőkanál (videó, galéria)

Maguknak szedték ki a tálalóedényekből a sertéspörköltet és gíroszt a Pécs Vasasi Általános Iskola tanulói. Ez az intézmény az egyik, ahol megújult ebédlőben, immár svédasztalos, szabadszedéses módon étkezhetnek a gyerekek szeptembertől.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Országszerte több mint 40 iskolában működik a szabadszedéses étkeztetési rendszer a Hungast Csoport által. Ez azt jelenti, hogy a diákok maguknak szedhetik ki azt az ételmennyiséget amennyit szeretnének megenni. Jellemzően egyféle leves, kétféle főétel van, időnként a kínálat rész lehet egy hideg szortiment is (gyümölcsök, zöldségek, felvágottak, sajt, lekvár, kenyér). A közelmúltban három pécsi intézményben készült el a tálaló felújítása és vezették be a szabadszedéses rendszert. Ezek a következők: Pécs Vasasi Általános Iskola, a Bártfa Utcai Általános Iskola és a Kodály Zoltán Kollégium.

Bevezették a szabadszedést.
Bevezették a szabadszedést.
Fotó: Löffler Péter

Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az étlapok és receptek továbbra is a Táplálkozásegészségügyi Rendelet előírásait szem előtt tartva készülnek, a különbség csak a tálalás menetében van. 

– Fontos tudni, hogy a jogszabályban rögzített korcsoportos adagolás alapján történik a főzés és az ételek kiszállítása is. A döntés - azzal kapcsolatban, hogy a választékból mit és mennyit szeretnének enni - a gyerekeké. A tálalópulton kihelyez a konyhai személyzet egy „minta adagot”, ami iránymutatás a fogyasztók számára, mekkora az a mennyiség, amely a rendelet szerint jár nekik – fogalmazott Enyedi Csaba.

A szabadszedéses rendszer tapasztalatai

A gyerekeknek tehát lehetőségük van megkóstolni akár mindkét fajta főételt. Ezt sokan meg is teszik, mint ahogy azt a Pécs Vasasi Általános Iskolában mi is láttuk. Volt például olyan kislány, aki a sertéspörkölt mellé nem tésztát vett, hanem sült krumplit, egy másik diák pedig tésztával ette a gíroszhúst.

– A közétkeztetésbe bekerülő gyerekek nagy része körülbelül 10 féle ételt ismer és szeret. Mi viszont arra biztatjuk őket, hogy minél több ételt kóstoljanak meg. Azokban az iskolákban, ahol már korábban bevezettük a szolgáltatást, azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek sokkal bátrabban kóstolják meg a korábban nem kedvelt ételeket is – ismertette a kommunikációs igazgató.

Mint mondta, a gyermek- és diákétkeztetésben évtizedeken keresztül a legkevésbé kedvelt étel-alapanyagok voltak a hal, a gomba, és a belsőségek. Ám a szabadszedéses étkeztetés bevezetése óta sokan megkóstolják a például a gombapörköltet, a halpaprikást, vagy a májas ételeket is. A szabad választás lehetősége, a döntés szabadsága tehát nagy szerepet játszik a gyermekeknél.

Kevesebb étel megy a kukába

Felmerülhet a kérdés, hogyan ellenőrzik, hogy a gyerek mennyit vesz a tányérba, és abból mennyit hagy meg, s kerül az a kukába. Mint ahogy a kommunikációs igazgató is elmondta, (s ahogy mi is tapasztaltuk az iskolában) a tálalópultokat és a diákokat a konyhai személyzet folyamatosan felügyeli, és számos edukációs anyagot is eljuttat az intézményekbe, amely segítséget nyújt az új tálalási mód mindenki számára komfortos elsajátítására. Arra biztatják a gyerekeket, hogy először inkább kevesebbet szedjenek, majd, ha ízlik az étel, később térjenek vissza és vegyenek még.

A statisztikai adatok alapján a közétkeztetésben ötven kilogramm élelmiszer-hulladék jut átlagosan egy fogyasztóra évente, ám ez a szám jelentősen csökkent azokban az országokban, ahol szabadszedéses tálalásra álltak át az üzemeltetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában