Közgyűlés

2024.09.17. 12:15

Fejenként 10 millióba kerülnek az új városházi „munkatársak”

Mindössze 30 főt vesznek fel, de így is évente 290 millió forintos kiadást jelent majd a városnak az, hogy a Pécsi Polgármesteri Hivatalt a pánikoló baloldali városvezetés maga alá akarja gyűrni és politikai káderekkel felduzzasztani. A nemzeti oldal szerint „imázshivatalt” hoz létre a baloldal.

A jelenlegi baloldali koalíció által irányított pécsi önkormányzat utolsó közgyűlésén a nyílt ülést a 2024-es költségvetés módosításának napirendjével indították, amely kapcsán a baloldali polgármester természetesen az elmúlt évek sikereiről beszélt, és pozitív képet festett fel a költségvetés helyzetéről.

Vele szemben azonban Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a pár hét múlva leköszönő koalíció kétszer akkora hitellel adja át a várost, mint amennyivel átvette, hiszen 17 milliárdos hitellel terhelték meg a kasszát. A helyzet a közszolgáltatások tekintetében is sokkal borúsabb, elég, ha valaki busszal szeretne Pécsen közlekedni. Megjegyezte, hogy a jelenlegi városvezetés még az előző ciklusban elindított beruházásokat fejezte be, és megköszönte, hogy legalább ezeket nem kaszálták el. Kiemelte, a következő öt évben sokkal több munkára van szükség, a pécsiek új többségre szavaztak, amelynek nagyon nehéz dolga lesz.

– Nemcsak rossz közműszolgáltatásokat örökölnek, de még az utolsó pillanatokban is menekülni akarnak a süllyedő hajóról, kádereiket mentik meg, a polgármesteri hivatalból egy polgármesteri imázshivatalt akarnak létrehozni. Mindeközben felélik a pécsiek jövőjét, hiszen ki akarják üríteni a pécsi kasszát

 – mondta.

A nemzeti oldal politikusának megszólalására ekkor Péterffy Attila polgármester nem reagált érdemben, de akkor sem, amikor még az ülés előtt a „Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása, a hivatal létszámkeretének bővítése”, „A Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatala” és az „Önkormányzati tulajdonú szervezetek támogatására vonatkozó tulajdonosi döntés” napirendek levételét javasolta Csizmadia Péter.

Aki azzal érvelt, hogy ezek olyan horderejű döntések, amiket sem a tisztesség, sem a pécsiség nevében nem lehet most meghozni, mert alapvetően határozzák meg a következő testület időszakát. A júniusi választás legfontosabb üzenete volt, hogy a közbizalmat helyreállítsák a város lakói és az önkormányzat között.

– Ezeket bízzuk az új testületre, ne a jelenlegi képviselők a mandátumuk lejárta előtt 13 nappal döntsenek ezekről 

– mondta, amihez csatlakozott Berényi Zoltán, a Fidesz-ÖPE-KDNP szövetség képviselője is.

Az elnapolást kérték, de lemosták

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Frakció vezetője szerint önző és felelőtlen, ami történik és szintén kérte az elnapolást, amit az MSZP-s Csaba István mosolyogva fogadott, ám végül a baloldaliak ezt nem tették meg.

Barkóczi Csaba (Fidesz) szintúgy elnapolására tett javaslatot, hogy októberben az új testület döntsön. Szerinte a pécsiek együttműködésre ítéltettek őket júniusban, és a polgármester néhány hete személyesen is biztosította arról, hogy másfajta városvezetési stílus lesz. Ez az előterjesztés, előzetes egyeztetések nélkül nem az együttműködés irányába tolja a közgyűlési munkát, hanem konfliktusos helyzetet teremt. Megemlítette, hogy rendkívül barátságtalan lépés a városi propaganda átemelése a városházára, és látható mennyire elfogultak, hiszen a kertvárosi megismételt választás során csapból is Fürj Csaba (Jobbik) folyik a városi médiában, és nem ad helyet Kővári Jánosnak.

Az elnapolásokat elutasította a baloldal, ezek után Csizmadia azt kérte, hogy a mostani közgyűlés csak arról döntsön, hogy vizsgálják felül a hivatal működési szabályzatát, és a következő testület döntsön erről, minden képviselővel előzetesen egyeztetve.

 

Finom volt a rántott húsos szendvics

A pécsi közteresek - Elvira, vagy Rezső névre hallgató – malacos sztorijával hírbe hozott Fürj a közgyűlésen amúgy munkatársunkat kezdte el fotózgatni – legalábbis úgy tett a telefonjával – a közgyűlési munka helyett, miután az amúgy közszereplő képviselőről felvételt mertünk készíteni akkor, amikor a közgyűlési munka helyett nevetgélt barátjával, a szintén jobbikos Fogarasi Gáborral. Aztán a fényképkészítést tagadta munkatársunknak, és miközben éppen sertéshúsos szendvicset majszolt a büfében, kijelentette, hogy a korábban az e-mailben küldött kérdéseinkre sem fog válaszolni. Majd hátunkat tapogatta, amivel kapcsolatban kértük, hogy ne tegye, amire azt kérdezte: "mert, mit csinálsz?"

Most jutott eszükbe

Péterffy Attila azzal érvelt, hogy szerinte 2019-ben romos állapotban vették át az önkormányzatot, eddig spóroltak a hivatalon is és eddig nem bővítettek, pedig kellett volna már korábban is, mert látták, hol vannak a problémák, hol kellene megerősíteni.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy most jutott eszükbe, 13 nappal a távozásuk előtt, ezt megoldani, holott ezt a döntést – már ha valóban indokolt, akkor – a következő testület is meg tudta volna hozni.

Ezek lesznek a távozások

A tervek szerint a Polgármesteri Kabinet létszáma összesen öt fővel bővülne, ebből hárman az önkormányzat pénzügyi helyzetének folyamatos elemzését, cégeket ellenőrzését látnák el, hiába van jelenleg is költségvetési és közgazdasági főosztály Pécsen. Két referens is lenne még itt, akik a polgármesternek dolgoznának.

A Városüzemeltetési Főosztályon belül a lakásgazdálkodási területre kerülne három személy, amivel ügyintézőnként átlagosan 500 bérleményből álló kontingens lesz a csoportban dolgozók egyéni feladatellátása.

A Városüzemeltetési Csoportban energetikus státuszt hoznak létre, két vízgazdálkodási referens is lenne itt, a klímasemlegesség eléréséhez műszaki ügyintézőt vennének fel. A Városüzemeltetési Főosztályon belül továbbá létrejönne négy álláshellyel a Klímavédelmi Csoport.

A Kulturális és Népjóléti Főosztályon Kommunikációs Osztály jönne létre hat fővel, akik a városi propagandalapokat kézi vezérléssel közvetlenül a városházáról szerkeszthetnék össze.

Két személyt a Város Ifjúsági Koncepciójának végrehajtása érdekében vesznek fel, egy általános ügyintézőt a köznevelési intézmények, a kisgyermek szociális intézmények vonatkozásában

informatikai rendszerek bevezetése, a felújítások előkészítése, a folyamatos egyeztetések koordinálása érdekében dolgozna. Lenne még egy új kulturális ügyintéző is.

A Hatósági Főosztályon az Anyakönyvi Csoport létszámát egy fővel emelik, ahogyan az Önkormányzati Adóhatósági Főosztály, a Szervezési és Jogi Főosztály, valamint az Ellenőrzési Osztály, továbbá az Ellátási Osztály létszáma is ugyanennyivel emelkedik.

A tervezett módosítások a Polgármesteri Hivatal összlétszámát 30 fővel emelnék, ez csak idén 48 millióba kerülne, jövőre pedig 290 milliót emésztene fel. Ez azt jelenti, hogy fejenként közel 10 milliós jövedelemmel rendelkezhetnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában