2024.08.18. 14:25
A nyers húsokat a frizsiderben csak becsomagolva, vagy zárt dobozban szabad tárolni
A túlzsúfolt hűtőben a hideg levegő megfelelő áramlása nem biztosított, ami az élelmiszerek gyorsabb romlásához vezet, ezért nagyon fontos, hogy rendezett legyen a frizsider.
Nyáron kifejezetten fontos az is, hogy időnként ellenőrizzük, a hűtő hőmérséklete a biztonságos tartományba esik-e. Ha nem, az szintén az ételek gyorsabb romlásához vezethet. Célszerű beszerezni egy hűtőhőmérőt, és ennek segítségével ellenőrizni, hogy mindig 0 és 5°C között legyen a hőmérséklet.
A hűtőben mindennek megvan a megfelelő helye, ezt is érdemes figyelembe venni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsi szerint a legfelső polcokra célszerű helyezni a bedobozolt főtt ételeket, maradékokat. - A középső polcra kerüljön minden olyan élelmiszer, amely teljes felületét csomagolás borítja, ilyenek például a sajtok, joghurtok vagy felvágottak - javasolja a hivatal. A nyers húsoknak az alsó polcon van a helyük, és ezeket feltétlenül be kell csomagolni, vagy zárt dobozba tenni.
A fiókok biztosítanak helyet a zöldségeknek és gyümölcsöknek - a Nébih ajánlása szerint érdemes ezeket mosatlanul tárolni, életartamuk ezzel is növelhető. A hűtőszekrény ajtaján lévő rekeszekbe pedig a nagyobb méretű, jól zárható, de szintén saját csomagolással rendelkező élelmiszerek kerüljenek, mint például a tej, salátaöntetek, ketchup vagy az üdítők.
A tojást nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ha azonban mégis betesszük, akkor már ne vegyük ki addig, amíg fel nem használjuk. Ha szennyezett a tojás, papírtörlővel lehet tisztítani.