Zsúfolt hűtőben gyorsan romlik az étel

2024.08.18. 14:25

A nyers húsokat a frizsiderben csak becsomagolva, vagy zárt dobozban szabad tárolni

A túlzsúfolt hűtőben a hideg levegő megfelelő áramlása nem biztosított, ami az élelmiszerek gyorsabb romlásához vezet, ezért nagyon fontos, hogy rendezett legyen a frizsider.

Wald Kata

Nyáron kifejezetten fontos az is, hogy időnként ellenőrizzük, a hűtő hőmérséklete a biztonságos tartományba esik-e. Ha nem, az szintén az ételek gyorsabb romlásához vezethet. Célszerű beszerezni egy hűtőhőmérőt, és ennek segítségével ellenőrizni, hogy mindig 0 és 5°C között legyen a hőmérséklet.

A hűtőben mindennek megvan a megfelelő helye, ezt is érdemes figyelembe venni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsi szerint a legfelső polcokra célszerű helyezni a bedobozolt főtt ételeket, maradékokat. - A középső polcra kerüljön minden olyan élelmiszer, amely teljes felületét csomagolás borítja, ilyenek például a sajtok, joghurtok vagy felvágottak - javasolja a hivatal. A nyers húsoknak az alsó polcon van a helyük, és ezeket feltétlenül be kell csomagolni, vagy zárt dobozba tenni. 

A fiókok biztosítanak helyet a zöldségeknek és gyümölcsöknek - a Nébih ajánlása szerint érdemes ezeket mosatlanul tárolni, életartamuk ezzel is növelhető.  A hűtőszekrény ajtaján lévő rekeszekbe pedig a nagyobb méretű, jól zárható, de szintén saját csomagolással rendelkező élelmiszerek kerüljenek, mint például a tej, salátaöntetek, ketchup vagy az üdítők.

A tojást nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ha azonban mégis betesszük, akkor már ne vegyük ki addig, amíg fel nem használjuk. Ha szennyezett a tojás, papírtörlővel lehet tisztítani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában