Az adóról szól

2024.09.17. 16:20

Megmutatjuk az összefüggést az szja-bevallás és a laborlelet között

Május 20-án lezárult az szja-bevallási időszak, azóta sokan megkapták már a visszaigényelt adót, volt, aki már módosította a bevallását, mert rájött, hogy hibát vétett benne, és voltak, akiket a NAV értesített arról, hogy a bevallást javítani kellett - hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője..

Wald Kata

Az eSZJA felület megújítása, felhasználó-centrikusabbá tétele nagyban segítette a bevallások adatainak értelmezését, a tervezetek kiegészítését, módosítását.

A bevallási időszak tapasztalatai nemcsak a bevallások feldolgozását segítette, hanem az adózók számára is hasznosak lehetnek a jövőre nézve:

  • idén a legtöbb személyes és telefonos segítségkérés az évközben figyelembe nem vett kedvezmények utólagos érvényesítésével kapcsolatban érkezett a hivatalhoz,
  • még mindig problémát okozott az adózóknak a családi kedvezmény pontos összegének meghatározása,
  • gyakori hiba volt a családi kedvezmény dupla igénybevétele, amikor a házastársak mindketten érvényesítették év közben a kedvezményt, majd szembesültek a visszafizetési kötelezettséggel.
  • a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítésekor nehézséget okozott a jogosultság kezdő időpontjának, és az éves keretösszegnek a kiszámítása is.
  • a munkáltatói téves igazolások alapján készített bevallások is hibásak lettek, mert az adatok nem egyeztek a foglalkoztató adatszolgáltatásában szereplőkkel. Ilyenkor csak az ügyfél közreműködésével (és a munkáltató bevonásával) volt javítható a bevallás.
  • a személyi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolások hiányában, néhány orvosi kezelésről szóló irat alapján nem csökkenthető az adóalap, az adó összege. Fontos, hogy az adózó a megfelelő orvosi dokumentumokkal rendelkezzen, amelyeket nem kell a bevalláshoz csatolni, de meg kell őrizni, mert egy ellenőrzésnél be kell tudni mutatni a kedvezmény igénybevételének igazolására.
  • a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a kriptoeszközök értékesítése és az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek bevallása miatt személyes vagy telefonos tájékoztatást kérők száma.
  • Azok az egyéni vállalkozók, akik az szja-bevallás átalányadózó és vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti sorait is kitöltötték, megsokszorozták az adófizetési kötelezettségüket, ezért hibajavításra felszólító értesítést kaptak. Érdemes tisztában lenni a választott adózási móddal, és ennek megfelelően elkészíteni a bevallást, így sok kellemetlenségtől és időigényes ügyintézéstől kímélhetik meg magukat a vállalkozók.

A bevallási időszakban érdekes és kedves esetek is előfordultak.

A családi kedvezményhez szükséges adatok megadásakor a szülők „hirtelen zavarukban” még a gyermekük nevét és születési időpontját is elfelejtették, de ezekben a helyezetekben is volt megoldás.

A személyi kedvezmény igénybevételére jogosító betegségek felsorolása, a diagnózis ismertetése és a felülvizsgálati időpontok megadása, nem feltétlenül viszi előrébb az ügyintézést, de vannak, akik csak arra vágynak, hogy meghallgassák őket.

Az elektronikus ügyintézés sem megy mindenkinek olyan könnyen, az ügyfélkapu is néha más értelmezést nyer. Egy kedves idős úr telefonon kereste meg a hivatalt, azzal a kéréssel, hogy az ügyintéző legyen szíves beolvasni neki a laboreredményeit, mert a NAV az ügyfélkapun keresztül biztos mindent lát.

A NAV ügyfélszolgálatainak, valamint a 1819-es infóvonal munkatársai az év minden munkanapján fogadják az ügyfeleket, az adózással kapcsolatos kérdéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában