Egyre többen ismerik és értékelik a saját gyümölcs finom ízét

Czeczon Enikő

Már áprilistól megfigyelhető volt, hogy egyre korábban érnek a gyümölcsök. Az eper piacokon való megjelenése után nem sokkal már a pultokon foglalt helyet a cseresznye és a meggy is. De hamarabb ért be a kajszibarack és az őszibarack, meg a görögdinnye is. Július 18-án a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet pedig arról számolt be, hogy megkezdték a szüretelést. A kiadott közleményből kiderül, hogy 2021-ben augusztus 11-én, 2022-ben augusztus 4-én, míg 2023-ban augusztus 17-én kezdték a szüretet a Szentmiklós dűlői telephelyükön. Soha nem érett még ennyire korán a szőlő az első szüretre, mint idén.

Látva a gyümölcsök korai szüretét, sokakban felmerül a kérdés: mi lesz így a jövőben? Hogyan fogunk mi magunk és a természet alkalmazkodni a klímaváltozáshoz? Fel kell készülni a globális felmelegedés okozta időjárási anomáliákra. Elképzelhető már most tapasztaljuk , hogy még gyorsabb ütemben követik egymást a szélsőséges időjárási események. Hazánkban is egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a nyarak hosszabbak és forróbbak, amiket hirtelen heves esőzések követnek.

Idén sokan aggódtak a befőzés miatt, főleg azok, akik saját kis kerttel rendelkeznek, és éves rutinjuk a gyümölcsök eltevése. 2024-ben a megszokott rend felborult, és nem mindenki volt erre felkészülve. Elmentek nyaralni, nem számítva a gyors érési folyamatra. Persze a globális piacoknak köszönhetően a befőzéshez szükséges gyümölcsöket a boltokban is be tudják szerezni, de tudjuk, hogy az nem az igazi. A hazai, sőt a házi a legjobb.