Jegyzet

3 órája

Az óraátállítás árnyoldala: mindig késésben vagyunk

Az óraátállítás a 20. század óta velünk van, igazi értelmét azonban továbbra is csak keressük.

Tóth Dávid

Kihatással van a napi rutinunkra, emellett gazdasági és élettani hatásait is többen vizsgálták már, igazán nagy jelentőséget sehol sem sikerült találni neki. 2019-ben álltunk hozzá a legközelebb, hogy eltöröljük, de végül meghiúsult a tervezet. A felnőttek életvitelére is negatív hatással lehet, de főleg a gyerekek élik meg nehezen, esetükben az iskolába járás miatt szabotáló tényező. Lehangolóan tud hatni rájuk, hogy mire hazaérnek a suliból, kint már besötétedik, nem tudnak a szabad levegőn játszani, de akár az alvási ciklusukra is kihathat. Egy nagyon fura Stockholm-szindróma van köztünk és az óraátállítás között, csak ez magyarázhatja meg, hogy még mindig állítgatjuk a vekkert.

PEZ_6759
Fotó: Pezzetta Umberto

Sokan úgy élik meg, hogy egy órával többet alhatnak, én csak azt látom benne, hogy előbb sötétedik. Szerencsére az okostelefonok, technikai kütyük már maguktól átállnak, de még így is okozhat nehézségeket. 

Futballedzőként ilyenkor a legnagyobb félelmet az jelenti a témával kapcsolatban, hogy a mérkőzésünk pont az óraátállítással egy napra esik, és a gyerekek rossz időpontra érkeznek. Az sem elhanyagolható, hogy a reggeli rutinjukba is bezavarhat. "Szerencsére" idén is úgy jött ki, hogy vasárnapra esik a bajnoki meccsünk, így izgulhatok, hogy mindenki a megadott időre jelenjen meg, mert különben nekem is be kell állnom, hogy meglegyünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!