Szüret

2024.07.30. 14:01

Már szedik az Irsai Olivért és a Menoirt Villányban

Az illatos fehérszőlő-fajták közül a mintegy 30 hektáron termesztett Irsai Olivér, a vörösborszőlők közül pedig a mindössze néhány hektáron termő Menoir betakarításával kezdetét vette a szüret Villányban – tudta meg lapunk a mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkárától.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Fotó: Teknős Miklós

Nagy Gergely hírportálunknak elmondta, hogy a két fajta leszedését követően mintegy egyhetes szünet következik a szüreti munkákban, mivel a Portugieser, azaz a kékoportó betakarítása várhatóan augusztus első hetében indul. Szavaiból kiderült, hogy a növénytermesztés más ágaihoz hasonlóan a szőlő fejlődése is egy-két héttel előbbre tart az ilyenkor megszokottnál.

Az utóbbi időszak száraz meleg időjárása abszolút kedvezett a szőlő érésének, ugyanakkor ha a hőmérséklet meghaladja a 35 fokot, „védekező üzemmódba kapcsol” a szőlő is, azaz már nem a hajtásnövekedés vagy a termésérlelés, hanem a túlélés lesz a legfontosabb a növény számára, tehát extrém melegben átmenetileg megállhat a termés érése.

A villányi borvidék ismert és keresett testesebb vörösborainak alapanyagául szolgáló közepes és késői érésű kékszőlő-fajták, köztük a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Cabernet Franc esetében a minőség nagyban függ az augusztusi és szeptemberi időjárástól

 – mondta Nagy Gergely megjegyezve, hogy ebben az időszakban a gombabetegségek elleni védelemre kell figyelniük a termelőknek.

Kitért arra is, hogy növényvédelmi szempontból a villányi borvidék egészén, és az ország más szőlőtermő-területein tetemes kárt okozó probléma idén nem jelentkezett. Nagy Gergely szerint a következő időszakban a száraz nem túl meleg idő lenne a legideálisabb a szőlőnek. Ebbe egy kevés, nem tartós esőzés is belefér még – jegyezte meg.

A szüreti menetrendről a hegyközségi titkár elmondta: ha marad a jelenlegi időjárás, akkor augusztus közepétől kezdődhet a nagy tömeget adó rozéborok alapjául szolgáló termés és a Portugieser szüretelése.

Mecsekajlán rekord korán indult a szüret

Mint arról július közepén beszámoltunk, a korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban - az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével - megkezdődött a szüretelés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) csaknem negyven hektáron elterülő szőlőültetvényén. Az Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjaként is működő intézet akkor jelezte: az időjárásnak köszönhetően idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén, sok évre visszatekintve pedig az idei évben indul legkorábban a szüret a Mecsek déli lankáin.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!