Az új megállók nem úgy védenek, ahogy az elvárható lenne

Czeczon Enikő

A pécsi tömegközlekedés nem a szívem csücske. Ha mégis a város távoli pontjára kell utaznom, döntés elé kerülök. Taxi vagy busz? Utóbbira szokott esni a választásom, de a busz iránt érzett "szeretetem" ilyenkor az arcomra van írva.  

Sok gond van ezekkel az eszközökkel. Konkrétan, némelyik rozogasága miatt, a halálfélelem szokott kerülgetni. Visszatérő rémálmom, hogy egy csuklósbusz közepén állok, és a harmónika szétszakad és kirepülök.  

A buszok állapota azonban csak egy probléma a sok közül, de az állítólag várakozást kényelmesebbé tevő buszmegállókkal is elég gond akadt már. Van, hogy nincs is építmény a megállóknál és a lakosok arról számoltak be, hogy a legnagyobb esőben kint álltak és áztak, és még a közelben sem volt olyan beugró, ahová menekülhettek volna a csapadék elől. A nem létezésük mellett ott volt az a probléma is, hogy amik mégis léteztek elavultak, koszosok és kopottak voltak. Majd jött a bejelentés: megújulnak a buszmegállók. 

De jó, végre kulturált körülmények között várakozhatunk gondoltuk akkor, majd jött az időszak, amikor eltűntek a rozoga kis építmények, és a tűző napon vártunk a járműre, amire felszállva rögtön hőgutát is kaptunk.  

Aztán elkészültek a szép és tiszta várók, és mint kiderült nem úgy védenek az időjárás elemeitől, mint ahogy azt kellene. És minden bizonnyal az eső lesz itt a legnagyobb probléma, még pedig azért, mert nincs megfelelő lefedettsége. Be fog verni az eső. Így alig várom majd, hogy egy kiadós zuhéban a menedékként szolgáló megálló alatt várakozzak utastársaimmal, és ugyanúgy ázzunk, mint amikor nem volt a fejünk felett.