A közösségi felületek hatással vannak a gyerekek mentális egészségére is

Czeczon Enikő

A közösségi média szinte elválaszthatatlan az életünktől. A különböző felületek hatásairól számtalan szakember beszélt már, számos kutatás és cikk jelent meg a témában. Sokan mégis figyelmen kívül hagyják ezeket. Felnőttként is képes hatást gyakorolni ránk, de gondoljunk csak a mostani gyerekekre, akik mondhatni telefonnal a kezükben születnek, és viszonylag hamar regisztrálnak a különböző közösségi oldalakra, amelyek sok veszélyt tartogatnak számukra.

Nagyon fontos megemlíteni ezen oldalaknak a gyermekek mentális egészségére gyakorolt hatásait. Áldozatául eshetnek olyan személyeknek, akik az anonimitást kihasználva kapcsolatot teremtenek velük. Naivitásuk miatt pedig olyan információkat osztanak meg, amit nem kellene. De beszélni kell arról is, hogy ezek a felületek már nem az összetartásról, kapcsolattartásról szólnak, mint régen. Sokszor elsodorja egymástól a barátokat, az osztálytársakat. Teret ad zaklatásnak, az online bántalmazásnak. Emiatt pedig a gyerekek elszigetelődhetnek, kívülállónak, magányosnak érezhetik magukat.

Korhoz kellene kötni a közösségi felületek használatát? Lehet sokat segítene. De követhető ez a példa is: egy ismerősöm gyermekei 7-10 év között vannak, de telefont még nem láttam a kezükben, még pedig azért, mert a szülők nem engedik. Tudják, hogy az iskolában érhetik őket ilyen hatások, de otthon nem. Ők szeretnék, hogy minél tovább gyerekek maradjanak, és inkább azt élvezzék, hogy mezítláb szaladgálhatnak, fára mászhatnak.