Hamarosan kőhalom lesz az egykori Bóbita-várból

Mészáros B. Endre

Az elmúlt tíz évben nem volt olyan esztendő, amikor ne írtunk volna arról, hogy a Bóbita Bábszínház egykori, Mária utcai épületénél omlik a vakolat, veszélyben vannak a járókelők, kordonnal elkerített részeket kell kerülgetni, az enyészet mindinkább maga alá gyűri a sokkal szebb napokat látott házat. A története azért is szívbe markoló, mert ezt a házat több mint egy évszázada közösségi összefogással a Pécsi Nőegylet számára alakították ki, majd már a mi életünkben hosszú időn át sok örömet szereztek itt a pécsi gyerekeknek, mert a hatvan éve Ki mit tud?-győztes Bóbita Bábszínháznak lett az otthona. A bábosok is megküzdöttek az ezredforduló elején a ház állapotával, de egy huszárvágással megoldották a problémákat, elköltöztek az EKF Pécs 2010 adta lehetőségek nyomán a Dozsóba. 

Évről évre jönnek az ötletek, hogy költöztessenek ide civil szervezeteket, legyen Nemzetiségi Ház, ám soha nem történik semmi, csak a legújabb vészhelyzet kap egy aprócska tapaszt. 
Sajnos, van még néhány ilyen ingatlan a belvárosban, elég például a Park mozira gondolni. Egyik-másik frekventált, de idővel levetett ingatlanát időnként értékesíti a város, de mindig csak a költségvetési lyukakat foltozgatják ezekből a bevételekből, soha nem használták még a „könnyen jött” pénzt efféle ingatlansebek begyógyítására. Az újságírói gondolatokat is félresöpörték mindenkor, pedig csak a nép szavát tolmácsoljuk, amíg van még miről beszélni.