A bordaloknak különleges, mindenkihez szóló igazsága van

Mészáros B. Endre

Üde színfolt a város kultúrprogramjában a bordalfesztivál. Mert a bor és a bordal valamiképp mindenki életében jelen van. Az első efféle nótákat gimisként nagy közös kirándulásokon, tábortűz mellett hallottuk, aztán az egyetemen már magunk is megnedvesítettük a torkunkat egy-egy nótázás előtt. Felnőttként pedig például disznóvágások és esküvők adták az alkalmat a vidám dallamokat újra elővenni. Mindemellett nem kis bátorság kellett erre fesztivált alapozni, s mint megtudtuk, kezdetben mondta is mindenki, egy-két évet ha megér a rendezvény, mert elfogynak a dalok, és kimerül a közönség. Ám bejött, hogy a baranyai szervezők a bordalokra három szinten is építkeztek, a pincékben, a koncertteremben és a Bacchus ünnepek mintáját is megteremtették.

Ennek immár 32 esztendeje, de az érdeklődés a bordalfesztiválra a kórusok és a közönség részéről egyre nagyobb. Sőt, már az utánpótlás nevelésre, a tehetségkutatásra is odafigyelnek és idén nők is beállnak a nótázók közé. 

Ma már nem a fesztivál végóráin kell gondolkodni, hanem inkább azon: milyen kár, hogy az induláskor nem palackoztak le néhány üveg jóféle villányit, hiszen micsoda jutalom lenne ma egy 32 éves bor a legjobb énekeseknek. Nincs azonban semmi elkésve, megléphető ez az akció most is, hiszen a bordalnok verseny például csak tavaly kezdődött. S micsoda siker lehet ötven év múlva egy 2024-es évjáratú villányi borral ünnepelni!