Négy ország kórusai jönnek

2024.09.16. 12:00

Ezúttal hölgyek is énekelni fognak az Európai Bordalfesztiválon

Az egyik legrégebbi rendezvénysorozat a városban a bordalfesztivál, melyet a rendszerváltás óta gyakorlatilag minden esztendőben megrendeznek. Az idei találkozó szeptember 20–22. között zajlik.

Mészáros B. Endre

Általában európai itt a kórusfelhozatal, de négyszer világtalálkozót is hirdettek, ám a tengerentúli énekesek meghívására nem elég már a költségvetés. Mindenesetre így szeptember közepén a Pécsi Napok részeként mindig hallhatunk Villánytól Pécsig vidám bordalnokokat, és a csúcsesemény a Szőlő és Bor Ünnepe a pécsi Széchenyi téren, ahol három órán át zeng a különleges ének. Különleges, mert ez a fesztivál páratlan az egész világon, sehol nem szerveznek még hasonlót sem. 

Hogy mikor, mi lesz idén a program, arról kérdeztük a főszervező dr. Lakner Tamást, a Bartók Béla Férfikar karnagyát. 

– Két területen lesz nagyon más most a fesztivál, mint a korábbi esztendőkben. Egyrészt első ízben szerepelnek majd egy osztrák vegyes kar jóvoltából női énekesek a bordalfesztiválon, továbbá folytatódik a tavaly indított bordalnokverseny, amelyre ezúttal még nagyobb volt a jelentkezés, és jön néhány új elem a vetélkedésben. 18-30 év közötti korosztálynak hirdettük meg a versenyt, éppen azzal a céllal, hogy a fiatalokat is bevonjuk a bordaléneklésbe. Három kategóriában: a klasszikusban opera, operett és musicaldalok szerepelnek, a folklórban a népdalok, továbbá van egy énekelt vers, világzene kategória is. Szeptember 20-án pénteken, 10 órakor rendezzük a döntőt a Liszt Ferenc Hangversenyteremben, melyre 14 versenyző jutott be, és meghallgatásuk bárki számára ingyenes. A „felkent” bordalnokok aztán ott lesznek csaknem minden fesztiválprogramon, a 21-én 16.30-kor kezdődő gálaműsorban pedig a Kodály Központban a győztesek fognak szerepelni. Továbbá a Széchenyi téren vasárnap 15 órától mind fellépnek, a közönség pedig megszavazhatja a legjobb előadót. 

Visszatérve a gálaműsorra a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok kíséretében Berecz András Kossuth-díjas népi énekes a sztárvendég, s a koncert előtt ezúttal is jön a prémium bormustra 13 kiemelkedő villányi borász borkóstolójával. 

A rendezvény házigazdája ezúttal is a Bartók Béla Férfikar, és a Zengő együttes is ott lesz mindenütt. 

A bordalfesztivál 20-án 16.30-kor kezdődik Villányban, a Jammertal Borbirtok lovagtermében. Újdonság az is, hogy ezt követően borsétát, 20-30 perces fellépéseket szerveznek az olasz, szlovén, osztrák és magyar énekeseknek különböző villányi pincékben. A nap záró nagykoncertje pedig a Bock kupolás nagypincében hallható majd. 

Mindezeken túl mint minden esztendőben, ismét megszervezik vasárnap délelőtt a Villány-Siklósi Borúton a külföldi kórusok fellépéseit. Szeptember 22-én vasárnap, 10 órakor az Oktet Deseti Brat az Újpetre Templomban, a Gesangverein Jennersdorf a nagytótfalui református templomban, a Coro Alpino Monte Caviojo pedig 11 órakor a Siklósi Várban fog énekelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában