Szja 1 százalék: A sok kis adomány összeadódik

Czeczon Enikő

Minden évben eleget teszünk annak a kötelességünknek, hogy beadjuk adóbevallásunkat. Az ezzel járó papírmunkák sokszor felemésztik az időnket, ide-oda rohangálunk, sorban állunk, hogy mindent időben leadjunk és megszabaduljunk egy nyomasztó tehertől. Emiatt a kapkodás miatt pedig gyakran megfeledkezünk arról, hogy segíthetünk is egy általunk választott alapítványnak vagy egyéb szervezetnek az adónk egy százalékának felajánlásával.  

Az összeg eljuthat állatmenhelyhez, beteg gyermekek ápolásával foglalkozó alapítványhoz vagy akár iskolához is. Vannak olyanok, akik évek óta ugyanannak a szervezetnek ajánlják fel az egy százalékot, de az sem ritka, hogy egyes személyek minden évben mást jelölnek meg kedvezményezettnek.  

A szervezet kiválasztása lehet könnyű, például személyes tapasztalat alapján, de lehet nehéz is, mert sokunkban a segítőkészség rögtön elkezd munkálkodni. Szívünk szerint mindenkinek segítenénk, azonban a befizetett adó egy százalékáról kizárólag csak teljes egészében rendelkezhetünk, nem oszthatjuk meg különböző szervezetek között, így csak egyet válaszhatunk. "Mi legyen? Kit válasszak? Mindenki megérdemelné. De, ha egyet választok, akkor mi lesz a többivel? Nekik segít valaki?" - futnak át agyunkon ezek a gondolatok, kérdések.  

Nem lehet tudni előre, hogy melyik alapítványnak mennyi összeg jut majd, de abban biztosak lehetünk, hogy az az egy százalék, amit mi magunk adunk, az nagy segítség lesz. Talán kevésnek tűnhet az az egy, mégis sokaknak rengeteget jelent.