Felajánlás

2 órája

Ezek a baranyai szervezetek kapják a legtöbb felajánlást az adó 1 százalékából

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy melyik civil szervezet mennyi szja felajánlást kapott a 2024-es évben. Állatmenhely, gyerekeket és súlyos betegeket támogató alapítvány is szerepel a jelentős adó 1%-os felajánlásban részesült baranyai kedvezményezettek sorában.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Minden adózónak lehetősége van az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlani egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. Talán már nem is emlékszünk már arra, hogy tavasszal, az adóbevallás jóváhagyásakor melyik szervezet részére ajánlottuk fel azt a bizonyos adó 1%-ot. Személyenként általában néhány ezer forintról van szó, ám ezek összeadódva százezres, akár milliós nagyságrendű támogatást is jelenthetnek bizonyos szervezeteknek. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közelmúltban közleményben számolt be a 2024-es (civil és technikai számos) kedvezményezettekről. A kimutatása tartalmazza a kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét, a kedvezményezettet megillető összeget és a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számát is. 

 

Állatvédők és beteg gyerekeket támogató alapítványok is örülhetnek az adó 1%-nak

Az az idei számok tekintetében is elmondható, hogy az adózók nagy része valamely állatvédő vagy beteg gyermekeket támogató szervezetet részesítette előnyben. Így tehát a legnagyobb összegű felajánlásban részesült Baranya vármegyei szervezet a pécsi székhelyű Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány, akiknek 45,2 millió forint jut. Mintegy 5658 ember gondolta a szervezet munkáját támogatásra érdemesnek. A második helyen a pécs-somogyi Misina Természet és Állatvédő Egyesület áll, ők 30,1 millió forintot kapnak, 3316 támogatóval zártak. Sokan támogatták a szintén pécsi székhelyű Szívbeteg Gyermekekért Alapítványt is, így 22,2 millió forint segítheti majd a működésüket. 

A civil kedvezményezetteknek a NAV hivatalból teljesíti a kiutalást. Ám ha köztartozással rendelkeznek annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!