Jegyzet

2 órája

Más szemete

Manapság több tízezer forintot is össze lehet gyűjteni néhány nap alatt az utcán. Most nem a koldulásról van szó, hanem azokról a - nevezzük őket élelmesnek - emberekről, akik a közterületi kukákból szedik ki a műanyag palackot. Sokan ugyanis valóságos bizniszt csinálnak a flakonok betétdíjas visszaváltásából.

Tóth Viktória

A pécsi Kertvárosban egy átlagos hétköznap, kora délután sétáltunk egyet. Tíz perc sem telt el, amikor belefutottunk az első guberálóba. Egy hatalmas műanyag szatyrot vitt magával, ami félig volt már PET-palackkal. Éppen a következő szemetesedény felé igyekezett. Aztán kisvártatva egy pár jött velünk szembe, gurulós kis kocsin húzták a műanyag üvegeket. Egy kicsit odébb két hajléktalannak tűnő, középkorú férfi pihent meg egy padon, mellettük üres szatyrok, és éppen falatoztak. Van rá esély, hogy pont a palackokért cserébe kapott pénzen vették meg az ebédre valót.  De hallottam már olyan párbeszédet is az utcán (egy  jól szituált pártól), hogy: Az összegyűjtött flakonok körülbelül 6 ezer forintot érhetnek, a mai napra ennyi elég.” 

palack, guberalo
Sok érdekességet rejtenek a kukák a palackok mellett
Fotó: MW

Felmerül a kérdés, hogy az új, központosított betétdíjas rendszer mozgatórugója mennyire a környezetvédelem, és mennyire az üzleti érdek. S miért büntetnek meg valakit, aki leleményes és megtalálja a módját annak, hogy kihasználja a rendszer adta lehetőségeket? Az összegyűjtött flakonok sorsa az automatából így is úgyis az újrahasznosítás. Az oda vezető út igazából lényegtelen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!