Előadás

2 órája

Vajon evett-e sajtburgert Mátyás király?

Mátyás király konyhájának szellemét idézte meg a pécsi Kohári Gabriella, Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeum könyvtártermében.

Bama.hu

Sokan voltak kíváncsiak az előadásra

Forrás: teol.hu

A teol.hu beszámolója szerint a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a pécsi régész Nádmézből marczapántot, avagy a reneszánsz konyha rejtelmei címmel tartott, a múltat idéző, érdekes, és napjaink háziasszonyai, szakácsművészei számára is sok újat adó előadást.

Kohári Gabriella beszélt a középkori, koraújkori, a magyarországi reneszánsz idejére tehető étkezési kultúráról, arról, hogy hol, miből, és milyen eszközökkel főztek. 

Bemutatta a kutatásai során feltárt írott és tárgyi forrásokat, beszélt a tizenhatodik század első harmadából megmaradt magyar nyelvű szakácskönyvben fellelhető, a korszakra jellemző ételekről.

 Adott gyakorlati tanácsokat is, hiszen nem csak elméletben foglalkozik a hajdani gasztronómiával, hanem főz maga is. Tette ezt majd két évtizede a visegrádi királyi palota konyhájának avatásán, s ott utána többször, de készített korhű étkeket a simontornyai meg az ozorai vár ünnepein is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában