Nagy kihívás

2 órája

Vajon elég lesz 48 óra egy film leforgatásához? Most kiderül!

Talán minden filmszerető tisztában van azzal, hogy egy film elkészítéséhez sok idő kell. Most október 25. és 27. között Pécsen megpróbálkoznak a lehetetlennel: a 48 Órás Filmprojekt keretén belül két nap alatt lezajlik rengeteg filmforgatás.

Jusztin Levente

Október 25-én rajtol el a nemzetközileg is elismert 48 Órás Filmprojekt Pécsen. Első ízben rendezik meg a városban – és most kiderül, hogy a helyi amatőr és profi filmesek két nap leforgása alatt végeznek-e egy filmforgatással. A produktum egy rövidfilm lesz minden induló csapatnak – az akció a helyi filmesek mellett a színészeket és kreatív embereket is megmozgatta.

filmforgatás
48 órájuk lesz a csapatoknak egy teljes filmforgatásra
Forrás: Shutterstock

Az idő sürget, de kell a kreativitás a filmforgatáshoz

A résztvevőknek 48 órán belül kell megírniuk, rendezniük, leforgatniuk és megvágniuk egy rövidfilmet. Minden csapat kap egy véletlenszerűen kiválasztott műfajt, karaktert, kellékeket, és egy sort a párbeszédből, amit be kell építeniük a filmjükbe, biztosítva ezzel, hogy minden alkotás egyedi és kreatív legyen. 

A kész filmeket szakmai zsűri értékeli, és különböző kategóriákban díjazzák, mint például a legjobb film, legjobb rendező és legjobb színész kategóriában.

A verseny egyik legizgalmasabb eleme, hogy a pécsi nyertes film lehetőséget kap arra, hogy bemutassák a produkciót a rangos Cannes-i Filmfesztivál rövidfilm sarkában. Ez rendkívüli platformot biztosít a helyi tehetségeknek, hogy nemzetközi elismerést és figyelmet kapjanak, hiszen a cannes-i rövidfilmes blokkban filmesek, producerek és forgalmazók találkoznak a világ minden tájáról.

Deák Zoltán, a pécsi esemény producere elmondta, hogy a projektre minden olyan település jelentkezhet, ahol legalább 150 ezer lakos él. Ez mellett szakmai berkeken belül elismert szervezőnek kell lebonyolítani az eseményt. Deák Zoltán sokáig Ausztráliában élt, majd 2015-ben költözött vissza szülővárosába, Pécsre, így szakmai tekintélyére alapozva került a program Baranyába.

Fellendülést jöhet a pécsi filmiparban?

Összesen öt csapat jelentkezett a megmérettetésre, október 25-én 17 órakor a Trafikban pedig egy találkozó keretén belül sorsolják ki a műfajt. Október 27-é,n vasárnap 19 óráig kell online leadni az elkészült filmet. Nyilvánosan is meg lehet tekinteni a műveket, november 4-én az Uránia Mozi ad erre lehetőséget. Itt a díjakat is át fogják adni a szervezők.

Ez az alkalom egy kiváló lehetőség arra, hogy a tapasztalt filmesek saját komfortzónájukból kiszakadva alkossanak, valamint a kevés rutinnal rendelkezők betekintsenek a filmkészítés örömeibe és nehézségeibe. Megmozdulnak a város és a környék filmesei, ám Deák Zoltán reméli, ez csak a kezdet. A következő években több jelentkezőt vár, reményei szerint fellendül a pécsi videós és filmes élet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában