Őri: számunkra legyen Baranya a világ közepe

2 órája

Baranya napja: díszpolgári címmel tüntették ki Uzsalyné Pécsi Ritát (galéria)

Baranya díszpolgári címével tüntették ki Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót pénteken Komlón, a 28. Vármegyenapon. Az ünnepélyes eseményen a közigazgatási államtitkár azt hangsúlyozta: lehet jövő Baranyában, Őri László pedig úgy fogalmazott: „számunkra legyen Baranya a világ közepe”.

Balikó Gergely

A Baranya Vármegyei Önkormányzat (BVÖ) a mecseki város színház- és hangversenytermében rendezett ünnepi közgyűlésén Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a többi között arról beszélt, hogy Baranyát gazdag, tekintélyes múltja köti össze a jelennel, ami irányt szab a jövőjének is.

baranya
Képünkön Baranya új díszpolgára, Uzsalyné Pécsi Rita és Őri László.

Új világrend van kialakulóban – folytatta –, amelynek két kimenetele, útja lehet a magyarok számára. Szavai szerint az egyik egyoldalú kritikátlan alkalmazkodással, belesimulással, „a merjünk kicsik lenni gyávaságával van kikövezve”, a másik lehetőségnek pedig a kezdeményező, bátor, innovatív utat nevezte az államtitkár.

Latorcai Csaba hangsúlyozta: az utóbbi út nyitott a világ kihívásaira, felveszi a kesztyűt és vállalja gazdasági, politikai és közjogi szuverenitás megőrzése érdekében szükséges küzdelmeket is. Csak kockázat, az eddigiektől eltérő utak és az azokban rejlő kihívások vállalásával lehet győzelem, magyar jövő – hangoztatta.

Baranya a jövő nyertese lehet

Lehet jövő Komlón, Pécsett, Mohácson, Villányban, Baranya vármegyében, a Dél-Dunántúlon és egész Magyarországon – fogalmazott az államtitkár kiemelve, hogy az elmúlt másfél évtized arról szólt, hogy társadalmi, gazdasági és kulturális szempontból „magabíró”, nemzeti érdekeinek védelmére képes és válságálló országgá váljon Magyarország.

Mindennek alapjának pedig a gazdasági semlegességet, a konnektivitást, céljának pedig azt nevezte, hogy Magyarországon kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke és csúcstechnológia. Ezáltal pedig az ország valamennyi térsége, köztük Baranya is nyertese legyen a jövőnek – jegyezte meg Latorcai Csaba kitérve az ezen célok elérését szolgáló mohácsi Duna-híd építésére, az M6-os autópálya fejlesztésére, továbbá a Mohács 500 és a versenyképes járások programra is.

Őri László, a BVÖ közgyűlésének elnöke beszédében kiemelte, hogy vármegye napnak "jellegzetes baranyai helyszín", Komló ad otthont, amely megszenvedte a rendszerváltást, de mára modern, fejlődő kisvárossá vált Polics József júniusban újraválasztott polgármester másfél évtizedes városvezető munkája nyomán.

Mérföldkőhöz érkezett Baranya

Őri László hangsúlyozta: Baranya mérföldkőhöz érkezett, az elmúlt öt évben a vármegye növekedési lehetőségei elmozdultak a mélypontról. Mint utalt rá, a kormány által támogatott infrastrukturális beruházások, köztük az M6-os autópálya meghosszabbítása, a pogányi repülőtér többségi tulajdonrészének állami kézbe kerülése, továbbá a Mohácson felépülő közforgalmi kikötő mind megszünteti Baranya bezártságát.

Ktért arra is, hogy Baranya a legnehezebb időkben, a koronavírus-járvány, a ukrajnai háború, az energiaválság és az idei dunai árvíz idején is a legjobb arcát mutatta. Őri László szólt arról is, hogy Baranya sikere, csak a vármegyeszékhellyel együtt képzelhető el. Ennek kapcsán reményének adott hangot, hogy az új összetételű pécsi közgyűlés a vármegye és partnere lesz Baranya fejlődő pályára való állításában.

Jó irányba haladunk, amit következetességgel és stabilitással lehet megőrizni – hangsúlyozta Őri László, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes megbecsülni és megvédeni azt a biztonságot, amely ma Magyarországot és Baranyát jellemzi. Megfogalmazása szerint fejlődni növekedni, gyarapodni csak békében biztonságban lehet, ezért szavaztak nagy arányban bizalmat a Fidesz-KDNP-nek a baranyaiak a júniusi helyhatósági választásokon.

Lássuk meg a jövőt magunkban és Baranyában

Őri László külön kiemelte a nemzeti-keresztény értékek megőrzésének fontosságát is, amelynek példájaként említette a Baranyai Értéktár tevékenységét, a Mohács 500 programot, továbbá a helyi civil szervezetek kezdeményezések felkarolását. Úgy fogalmazott: „számukra legyen Baranya a világ közepe, a jövőt lássuk meg magunkban és Baranyában”.

Az eseményen Baranya Vármegye Díszpolgára címmel tüntették ki Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatót, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola főiskolai tanárát.

Őri László a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke kitüntető díjban részesítette Dr. Tamás Zsuzsanna, nyugdíjas gyermekgyógyászt, a vármegye közgyógyászatában magas szakmai tudással és lelkiismerettel öt évtizeden át végzett gyermekorvosi, háziorvosi tevékenységének elismeréséül.

vármegye
A vármegye díjazottjai. Forrás: Hoppál Péter FB-oldala.

Művészeti díjat kapott a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep Egyesület, a magyar és nemzetközi képzőművészek számára alkotótáborok és összművészeti kiállítások évenkénti megrendezéséért, a helyi és a térségi települések kulturális életének gazdagításáért, az amatőr képzőművészeti tevékenységet patronáló tevékenységéért.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Pro Comitatu Baranya kitüntető díjban részesítette a Villány-Siklósi Borút Egyesületet a térség komplex fejlesztésében, a villányi borvidék és Baranya borturizmusának, valamint a helyi borkultúrához kapcsolódó hagyományok népszerűsítésében végzett tevékenységéért.

Nemzetiségekért díjat adományoztak Sarkadi Lászlónak, a Komlói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének a helyi horvát nemzetiségű lakosok anyanyelvének, nemzeti hagyományainak megőrzése, valamint Komló és Valpovó közötti testvérvárosi kapcsolatok erősítése érdekében kifejtett 15 éves közszolgálatáért.

Koltai Péter díjban részesült idén Müller Albert tanuló, kimagasló iskolai és zenei tanulmányai során elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül.

Baranya Fejlődéséért kitüntető díjat adományoztak a TERRÁN Tetőcserép Gyártó Kft. részére, elismerésül a magas szintű innovatív technológiával, kiemelkedő szakmai tudással és korrekt üzleti magatartással végzett, nemzetközileg is elismert sikeres vállalkozói tevékenységéért, amivel jelentősen hozzájárul Baranya gazdasági fejlesztéséhez.

Elismerésül Komló javuló közbiztonságáért, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények felderítése terén elért kimagasló eredményekért, valamint a polgári lakosság élet- és vagyonbiztonságát megerősítő rendvédelmi intézkedéseiért a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése Közrend-Közbiztonság díjat adományozott Oletics Károly rendőr alezredesnek, kapitányság vezetőnek.

Egészséges Baranyáért díjat vehetett át Dr. Kovács Kálmán, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika igazgatója a meddőség kezelésében, a humán reprodukciós eljárásokkal kapcsolatos tudományos programokban kifejtett magas szintű, több évtizedes orvosi illetve kutatói tevékenyégéért és intézményvezetői munkájáért.

Velkovics Vilmos kapta idén a vármegye sajtódíját

A vármegyei önkormányzat közgyűlése a hírközlés területén újságíróként, hírszerkesztőként, több évtizedes, kiemelkedő szakmai színvonalú közszolgálatáért, a közösségi médiában és a közszolgálati és hírcsatornákon magas szakmai tudással és az újságírói etikának mindenkor megfelelve végzett kiemelkedő televíziós műsorkészítői és szerkesztői tevékenységéért Sajtó-díjban részesítette Velkovics Vilmos televíziós műsorszerkesztőt, újságírót.

Sport díjat adományoztak a PLIÉ Sport és Rekreációs Egyesület részére a ritmikus gimnasztika népszerűsítésével az egészséget és életminőséget javító tevékenységéért, valamint a Magyar Látványtánc Sportszövetség által kiírt versenyeken elért rangos eredményekért.

Magyar Nemzeti Identitásért díjat adományoztak Keresztes Andor esperes-plébánosnak, a Pécsi Egyházmegye székelyreferensének a magyarországi és a határon túli székely közösségek nemzeti identitásáért, kultúrájának, katolikus keresztény hitének megőrzése érdekében végzett lelkipásztori szolgálatáért, valamint a Máriagyűd és Csíksomlyó közötti testvér-zarándok-kapcsolat létrehozásáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában