Érdekességekből nem volt hiány

2024.09.16. 16:40

Petőfi Sándor étkezéséről is kiderült egy-két dolog

Az irodalom nagyszerű – számunkra ezt hirdeti a PécsLIT Fesztivál, amelyet negyedik alkalommal szervezett meg a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat szeptember 9. és 14. között. Az irodalmi rendezvénysorozat több mint 50 programmal kedveskedett az olvasás szerelmeseinek a hat nap leforgása alatt.

Czeczon Enikő

Újkötetes szerzőkkel, gyermekprogramokkal is készültek a szervezők a rendezvényre. A gyerekek a délelőtti órákban élvezhették a nekik szervezett eseményeket, míg a felnőtteket délután és este várták az érdekes irodalmi beszélgetésekre.

irodalmi, pécslit, petőfi sándor
Irodalmi napok - az is kiderült, hogy mit fogyasztott Petőfi Sándor
Forrás: Magyar Nemzet

Az irodalmi beszélgetések hat napon át zajlottak

Az első napon bemutatták a Jelenkor folyóirat szeptemberi számát. Az előadáson szó esett a sváb identitásról, a nyelv kérdéséről, valamint a sváb kultúra jövőjéről is. A bemutatót követően egy kis szünet után Rakovszky Zsuzsa mesélt legújabb kötetéről, majd ezen programmal kicsit átfedésben kezdetét vette az E78-ban a PécsLIT hivatalos megnyitó eseménye, a Beck&Grecsó zenés est, amelyen telt ház volt és a végén vastapssal köszönték meg a nézők a fantasztikus élményt.

A fesztivál második napján a nemzetközileg elismert, müncheni születésű író, Daniel Kehlmann látogatott el Pécsre. A beszélgetés természetesen németül zajlott, de tolmács segítségével azok is élvezhették a bemutatót, akik nem beszélték a nyelvet. Nem sokkal később Nyáry Krisztián foglalt helyett a pódiumon, és terítékre került az Így ettek ők című kötete, amelyben neves íróinkról tudjuk meg, hogy miként táplálkoztak. Kiderült, hogy sok szerzőnk, akik beszéltek és írtak a főzésről, ironikus módon csak ritkán merészkedtek odáig, hogy a konyhába merészkedjenek, és fakanalat ragadjanak. Megtudtuk azt is, hogy Petőfi Sándorék a Pilvaxban friss tejfölt ettek, valamint a hely udvarában híg kávét főztek, amelyből Petőfi 20-30 adagot is fogyasztott.

A harmadik napon Födényi F. László A guillotine hosszú árnyéka című könyvének bemutatójára jutottunk el. A beszélgetés során kiderült, hogy az író még nem tudta a legelején, hogy hová fog kifutni a történet, csak abban volt biztos, hogy Afred Jarry Az agyatlanítás nótája című verse fog szerepelni a végén. A szerző felolvasott a kötetből, amelyből kiderült, hogy guillotine működését operai távcsővel követték a jó nézőhelyekért küzdő hölgyek. A program pedig, ahogy maga a könyv is, Alfred Jarry versével zárult.

Az esemény negyedik napján az esti PécsLIT OFF programjára látogattunk el. A Nappaliban a Platon Karataev zenekar frontembere, Balla Gergely és Grócz Bence közös estjét hallhattuk.

Az utolsó előtti és a zárónapon az eső ellenére is sokan látogattak el a könyvbemutatókra. Horváth Viktor Júdás-terv című könyvének bemutatóján szinte tele volt a terem, de Darvasi László is népes közönség előtt mutatta be monumentális regényét, a Neandervölgyieket, valamint Háy János legújabb művére, a Boldog boldogtalanra is sokan voltak kíváncsiak.

Most pedig, hogy véget ért ez a hatnap, elmondható, hogy mindenki feltöltődött az irodalom által, és már tűkön ülve várják a PécsLIT After programját szeptember 29-én, amikor is Jón Kalman Stefánsson érkezik Pécsre és mutatja be Sárga tengeralattjáró című regényét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában