Életút

19 órája

Kész József, az ezerarcú, elkötelezett villányi polihisztor

A helytörténeti kutatások valódi kincsesbányaként szolgálhatnak. Így van ez Villányban is, ahol a családfakutatás és a helytörténet találkozásának szép példáját láthatjuk Kész Béla jóvoltából. A történeti kutatás iránt elkötelezett egykori zenésznek köszönhetően mutathatjuk be nagyapja, Kész József villányi polihisztor páratlanul gazdag életművét.

Mohay Réka

Kész Béla nagyapja, Kész József a 19-20. század fordulóján élt, sokoldalú munkássága és közösségi szerepe máig példaértékű lehet. 1872. március 9-én született Pécsen, majd egész életét a villányiak szolgálatába állította, egészen 1955. november 8-i haláláig.

Kész József, Villányi Önkéntes Tűzoltó
Múlt és jelen: Kész József 1905-ben szervezte újjá a Villányi Önkéntes Tűzoltó Testületet. A csapat lelkes tagjai most épp az árvíz elleni védekezésben segítenek.
Forrás: Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület / Kész Béla


Kész József a tanító, a tűzoltó és közéleti szereplő

Kész József tanulmányait a pécsi Tanítóképző Intézetben végezte, és már fiatalon kivívta magának a közösség tiszteletét. 1890-ben Fonyódra nevezték ki kántortanítónak, később számos más településen tevékenykedett, majd hazatért Villányba, ahol megszervezte az Iparos Tanonc Iskolát.
A tűzoltóság területén is jelentős eredményeket ért el. 1905-ben átvette a Villányi Önkéntes Tűzoltó Testület vezetését. Több nagyobb tűzeset során kitűnt szakértelmével és taktikai ügyességével. Számos elismerésben részesült, a Királyi Díszérmet is elnyerte 1925-ben.

 

Sokoldalú tevékenység és közösségi munka

Kész József életében a helyi közösségért végzett tevékenység kiemelkedő szerepet játszott. 1910-ben megalapította az Iparosok Olvasókörét, amelynek 19 éven keresztül volt igazgatója, és aktívan részt vett a Villányi Kölcsönös Segélyező Egylet és a temetkezési egylet működésében is. Emellett a cserkészek parancsnokaként és a háború alatt a kántori teendők ellátásában is aktívan részt vett.

Sokoldalúsága különösen figyelemre méltó volt, mivel folyamatosan képezte magát különféle területeken: végzett szőlő- és borgazdasági, házi ipari, méhészeti és borászati tanfolyamokat is. Jelentős szerepet játszott a villányi kálvária keresztjének felújításában, a templomba pedig négy művészi szobrot hozatott Tirolból.


A család- és helytörténet összefonódása

Kész József gazdag élettörténetét unokája, Kész Béla kutatta fel, aki hosszú évtizedekig zenészként dolgozott Baranyában. Kész Béla elkötelezett munka során, levéltári és könyvtári kutatások révén, valamint családi dokumentumokból származó információk alapján tárta fel nagyapja munkásságát. Korábban a villányi helyi újságban is jelent meg tanulmány nagyapjáról.

Kész Béla megmutatta nagyapja egyik korabeli, 1907-es adománykérő levelét is, amelyben Kész József a Villányi Önkéntes Tűzoltó Testület támogatását kéri a lengyeli tűzoltóktól. Az írásból kiderül, hogy a község pénzügyi helyzete a szőlőt érő filoxéra vész következtében rendkívül nehéz volt, Kész József ezért tiszteletteljes kérésével próbálta biztosítani a szükséges tűzoltó felszereléseket, és a közösségi összefogás erejére apellált levelében.

Kész József életműve a reneszánsz emberideál szellemét tükrözve mutat példát arra, hogy a széleskörű tudás és a sokoldalúság nem csupán egyéni fejlődést, hanem a közösség számára is jelentős értéket képviselhet, ha tettrekész jószándékkal párosul. 

Kész József munkásságának sikerét mutatja, hogy a Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület máig működik, cikkünk írásakor épp a közeli, árvíz által sújtott területeken jártak szolgálatban, kérésünkre innen küldtek fényképet az egyesület néhány tagjáról.
 

Kész József levele
Kész József adománykérő levele 1907-ből
Forrás: Kész Béla

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában