Szaruhártyabank segíti mostantól Pécsen a szemműtéteket – (videó)

Cornea Bank megnyitóját ünnepelte a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikája szeptember 19-én. A szaruhártya bank megnyitása közel egymillió lakos kiszolgálásában segít nem csak Baranyában, hanem az egész dél-dunántúli régióban.

Jusztin Levente

A szaruhártya a szemgolyó elülső védőrétege, ezen keresztül lép be a fény a szembe. Gyakorlatilag olyan, mint egy ablaküveg, elengedhetetlen a szerepe a látásunkban. Ez a réteg sérülhet, akár velünk született rendellenességből adódóan romolhat az átláthatósága. A különböző betegségek, sérülések vagy egyéb, a szaruhártyát érintő látáskárosító állapotokban szenvedő betegeknek szaruhártya-transzplantációra van szükségük, hogy javuljon látásuk.

szaruhártya
A szaruhártyabank megnyitása közel egymillió lakos kiszolgálásában segít az egész dél-dunántúli régióban

Régóta vártak egy szaruhártyabank megnyitására

Hiánypótló beruházásnak nevezte dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora a Cornea Bank létrehozását. Ezzel a dél-dunántúli régió helyzetét segítik, műtéti kapacitásban és minőségben is javulhatnak a körülmények. Mint mondta, a klinika az évek alatt jelentős pozitív változáson ment át, így nagy reményeket fűz a szaruhártyabank kifogástalan működéséhez.

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke fontos mérföldkőnek nevezte ezt a napot, mivel évek óta tervezték a bank megnyitását. A klinika ezzel a beruházással egy olyan minőségi lépést tett előre, ami az egész Dunántúlon példamutató lehet.

Ezeket a szavakat erősítette meg dr. Csutak Adrienne, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinika igazgatója is, aki szerint a betegek kiszolgálása ma már európai színvonalú. A minőség mellett a mennyiséget is említette, éves szinten jelenleg 500-600 műtétet végeznek országszerte. A cél ennek a számnak a megduplázása, amiben nagy segítség lehet a szaruhártyabank létrehozása.

Regionális megoldást nyújt a klinika

A szaruhártyabankok olyan intézmények, amelyek a szaruhártyaszövet-adományok gyűjtésére, feldolgozására, tárolására specializálódtak. A feladatuk elsődlegesen az, hogy a legmagasabb szinten tudják biztosítani a corneaszöveteket a rászoruló betegek számára.

Egy szaruhártya-transzplantáció során - melyet keratoplasztikának is neveznek - a károsodott vagy beteg szaruhártya részeit eltávolítják, majd egy egészséges donorszövettel pótolják azt. Évek óta az egyik legsikeresebb transzplantációs eljárás a világon, a beültetett szaruhártyák túlélési aránya 95 százalékos egyes tanulmányok szerint.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ közel 25 millió forintból hozta létre a pécsi bankot, ezzel pedig a transzplantációra váró betegek várakozási ideje csökkenhet. De nem csak mennyiségben, minőségben is javulást hozhat ez a beruházás, hisz intézményen belül tudják biztosítani a magas minőségű szövetek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában