2024.09.19. 16:40
Ruprecht László: A gasztronómia erősíti a nemzeti identitást
A történelem és gasztronómia találkozott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) legutóbbi pécsi rendezvényén. Szeptember 17-én Ruprecht László Pro Turismo díjas séf „Kárpátkemence – 1100 év ízei” címmel megjelent könyvét mutatta be.
Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke úgy fogalmazott, a gasztronómia kétségtelenül összekapcsolódik egy nemzet kultúrájával, erősíti az identitást. Egymástól nem lehet a kettőt elválasztani – emelte ki a gasztronómus szakember.
Már a Honfoglalás korából is rendelkezünk információkkal, amelyek segítségével rekonstruálhatjuk a korabeli főzési szokásokat. Az államalapítás idején megjelenő kolostorok és a papi világ új alapanyagokat és konyhatechnológiát hozott, ami bővült és változott a későbbi korszakokban is. A reneszánsz, Erdély aranykora, a török-hódoltság időszaka mind egy új fejezetet jelentett, nemcsak Magyarország történelmében, hanem gasztronómiájában egyaránt.
A kommunizmus hiánygazdasága a korábbi virágzó fejlődést teljesen tönkretette. A francia konyha hatása, a polgári kávéházkultúra eltűnt, helyette a tervgazdálkodás által termelt silány alapanyagokra épülő konyha került előtérbe. Az EU-s csatlakozás újabb döfést jelentett a magyar konyhakultúra számára, hiszen sok termelő tönkrement, mivel nem tudta felvenni a versenyt az Unió nyomott áraival. Eltűntek a minőségi lokális idénytermékek, helyettük az olcsó tömegcikkek lepték el a piacot
– fogalmazott a séf.
Ruprecht László szerint a gasztronómia összekapcsolódik a nemzeti identitással
Ruprecht László elmondta, számára egy szezonális zöldségekkel teli piac ad ihletet. Itt tud legjobban gondolkodni, tervezni. A szakember úgy látja, minden desztináció meg kellene, hogy találja azt a néhány helyi és szezonális alapanyagot, melyre a konyháját építeni tudja, s ezáltal a saját identitását kommunikálhatja a vendégek felé.
Az író szerint a séf szakma igen nehéz pálya, nem való mindenkinek.
Ez valójában csak életformaként művelhető. Amikor más szórakozik, mi dolgozunk. De tény, hogy gyönyörű szakma a miénk, főleg, ha az ételeinkkel nem csak jóllakatjuk az embereket, de a történelmi vonatkozásokkal edukáljuk is őket nemzetünk múltját tekintve. Erre tettünk kísérletet ezzel a könyvvel. Remélem sikeresen!
– összegzett Ruprecht László.