Kárpátkemence

6 órája

Ruprecht László: A gasztronómia erősíti a nemzeti identitást

A történelem és gasztronómia találkozott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) legutóbbi pécsi rendezvényén. Szeptember 17-én Ruprecht László Pro Turismo díjas séf „Kárpátkemence – 1100 év ízei” címmel megjelent könyvét mutatta be.

Mohay Réka

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke úgy fogalmazott, a gasztronómia kétségtelenül összekapcsolódik egy nemzet kultúrájával, erősíti az identitást. Egymástól nem lehet a kettőt elválasztani – emelte ki a gasztronómus szakember. 

MCC Pécs, Ruprecht László
Ruprecht László tartott előadást az MCC pécsi központjában
Fotó: Laura Nagy

Már a Honfoglalás korából is rendelkezünk információkkal, amelyek segítségével rekonstruálhatjuk a korabeli főzési szokásokat. Az államalapítás idején megjelenő kolostorok és a papi világ új alapanyagokat és konyhatechnológiát hozott, ami bővült és változott a későbbi korszakokban is. A reneszánsz, Erdély aranykora, a török-hódoltság időszaka mind egy új fejezetet jelentett, nemcsak Magyarország történelmében, hanem gasztronómiájában egyaránt. 

A kommunizmus hiánygazdasága a korábbi virágzó fejlődést teljesen tönkretette. A francia konyha hatása, a polgári kávéházkultúra eltűnt, helyette a tervgazdálkodás által termelt silány alapanyagokra épülő konyha került előtérbe. Az EU-s csatlakozás újabb döfést jelentett a magyar konyhakultúra számára, hiszen sok termelő tönkrement, mivel nem tudta felvenni a versenyt az Unió nyomott áraival. Eltűntek a minőségi lokális idénytermékek, helyettük az olcsó tömegcikkek lepték el a piacot

 – fogalmazott a séf.

Ruprecht László szerint a gasztronómia összekapcsolódik a nemzeti identitással

Ruprecht László elmondta, számára egy szezonális zöldségekkel teli piac ad ihletet. Itt tud legjobban gondolkodni, tervezni. A szakember úgy látja, minden desztináció meg kellene, hogy találja azt a néhány helyi és szezonális alapanyagot, melyre a konyháját építeni tudja, s ezáltal a saját identitását kommunikálhatja a vendégek felé. 
Az író szerint a séf szakma igen nehéz pálya, nem való mindenkinek.

Ez valójában csak életformaként művelhető. Amikor más szórakozik, mi dolgozunk. De tény, hogy gyönyörű szakma a miénk, főleg, ha az ételeinkkel nem csak jóllakatjuk az embereket, de a történelmi vonatkozásokkal edukáljuk is őket nemzetünk múltját tekintve. Erre tettünk kísérletet ezzel a könyvvel. Remélem sikeresen!

 – összegzett Ruprecht László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában