Bama.hu videó

Tegnap, 12:30

Van még mit tenni a fecskék megmentése érdekében (videó)

Melegedés tapasztalható időjárásunkban, miután a „Boris" névre hallgató ciklon komoly, a szeptemberi viszonylatokhoz képest is hideg és viharos időt hozott. A hétvégi esőzések a vonulás előtt álló fecskéket veszélyeztette, ezért rengetegen kezdtek el madarakat menteni.

Jusztin Levente

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, a fecskék óriási bajba kerültek a hirtelen jött hideg és eső miatt. Összekuporodva próbálják erkélyeken és teraszokon átvészelni ezt az időt, mire újra felmelegszik az időjárás, és útnak indulhatnak. Már ha egyáltalán kibírják addig, mivel a hideg miatt az élővilág is lelassul, így a táplálékul szolgáló rovarokat nehezebb megtalálniuk.

fecskék, időjárás, segítség
A fecskék óriási bajba kerültek a hirtelen jött hideg és eső miatt
Forrás:  Shutterstock / Illusztráció

Mindenki aktívan segít a fecskék megmentésében

Példaértékű az az összefogás, amit tapasztaltunk az elmúlt néhány napban a fecskék megmentésével kapcsolatban. Útjára indult egy Facebook-csoport is, ahova megszámlálhatatlanul sok segítő poszt, felajánlás és segítségkérés kerül ki. Rengeteg civil jelzi állatmentő egyesületeknek, ha talál egy fecskét, de többen el is viszik az állatokat a madármentőkhöz. Többen nagyobb mennyiségű, fecskéknek kiváló eledelt biztosítanak, de akadnak olyan lelkes emberek, akik maguk próbálják meg a fecskéket újra erősebbé tenni. Ebből is látszik, hogy mindenki átérzi az eset komolyságát. Azoknak lehet különösen sokkoló a helyzet, akik láthatták a Balaton partjain tömegesen elpusztult madarakat. 

Rontani nem lehet, csak segíteni a helyzeten

A napokban egy lelkes komlói hölgynél jártunk, aki érkezésünkkor pont telefonált egy autó alatt meghúzódó fecske ügyében. Beszélgetésünk alatt is folyamatosan csörgött mobilja, ami jól jelzi, hogy bíznak benne az emberek. Önmagát inkább egy nagyon lelkes, de hozzá nem értő fecskeszerető embernek állította be, aki két évvel ezelőtt foglalkozott először vándormadárral. Egy fiókát talált, de hiába keresett fel több állatvédőt, nem tudtak segíteni neki, ezért befogadta magához. Volt már nála olyan fecske is, amit egy idős néni vitt neki augusztus legvégén, mert gyenge volt. Elengedni nem engedhette el már a tél közeledtével, így nevelgette a madarat. Rengeteget tanult Orbán Tamás fecskeszakértőtől, akire mindig számíthat, ha kérdése merül fel. Ezek a történetek mind segítették abban, hogy a jelenlegi helyzetben rengeteget tud segíteni a fecskéken.

A folyamatos etetés nagyon fontos

A fecskék ebben az időben azért gyengülnek le, mert nem jutnak tápanyaghoz. Nagyjából két napig bírják energiával, ezért a jelenlegi helyzetben a fecskék megetetése rendkívül fontos. A lisztkukacokkal való táplálás az egyik leghatékonyabb, amit ő szeletelt almákkal és kukoricaliszttel teli dobozban hizlal. Ezen felül tojást, szúnyoglárvát és madárvitaminokat kever túróhoz – ez is egy olyan táplálék a fecskék számára, amitől újra erőre kapnak. Elmondása szerint a hozzá befutott fecskéket egy hét eredményes etetés után elengedi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában