A polgármester húzhatja a rövidebbet

4 órája

Emberkedés miatt bukhatja társait Pécs első embere

Meglehetősen barátságtalannak, keménykedésnek tartották azokat a lépéseket a baloldal részéről, amikkel a regnálásuk utolsó pillanatában akarták a pénzügyi, politikai köröket bebetonozni. Nem kizárt, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester ezzel a lépésével újra kiásta a csatabárdot.

Bóka Máté Ciprián

A pécsi baloldal júniusban elvesztette többségét, ezért októberben azzal a helyzettel szembesül majd, hogy a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségnek lesz a legtöbb képviselője a közgyűlésben, miközben mellettük ott lesz még a Mi Hazánk, a Tiszta Kezek Egyesület, az MKKP és a Mindenki Pécsért Egyesület egy-egy képviselője is. Az MSZP-DK-Momentum-Jobbik csoport polgármestere, Péterffy Attila ugyan már a választások éjszakáján azt állította, hogy a jövőben „más típusú” városvezetés várható és ügyek mentén fognak politizálni. 

Ehhez képest a még regnáló baloldali képviselők az utolsó közgyűlésen közel négymilliárd forintnyi támogatásról döntöttek, és alig két héttel a távozásuk előtt átszabták a polgármesteri hivatalt is. Annak érdekében, hogy ezzel tudják megmenteni a kádereiket, propagandistáikat – nyilván azért, hogy még odaadóbban szolgálhassák a város első emberét. 

A nemzeti oldal részéről ezeket a lépéseket rendkívül barátságtalannak nevezték, de a városházi ellenzék más szereplői is arról beszéltek, hogy a regnáló városirányítók önző és felelőtlen döntést hoztak meg. A Tiszta Kezek Egyesület megválasztott képviselője, Bognár Szilvia szerint is abban bíztak a június 9-i választás után,  hogy egészen más politikai kultúra irányába mozdulnak el, de ez most pont az ellenkezőjét mutatja. 

Az elmúlt öt év legfontosabb tanulsága az volt, hogy mindenki izomembert játszott

  – mondta a polgármesteri hivatal átalakítása kapcsán Bognár Szilvia. 

Milyen hatása lesz az átalakításoknak?

Amennyiben a többség úgy akarja, akkor hiába van a polgármesternek lehetősége akadályokat gördíteni a közgyűlési döntéshozatal elé, egy jogi eljárás során végül ő húzhatja a rövidebbet.  

A választói akarattal szemben ugyanis a városvezetőnek nincs olyan mozgástere, ami végül meggátolhatná azt, hogy az új, valóban a pécsiek nagyobb hányadát képviselő közgyűlési többség a polgármesteri hivatalt újra átalakítsa, visszarendezze a korábbi viszonyokat, helyreállítsa annak működését. Nem véletlenül fogalmaztak úgy a nemzeti oldalon, hogy Péterffy Attila ezzel a lépéssel kiásta a csatabárdot, hiszen az átszervezést úgy találták ki, hogy előzetesen senkivel nem egyeztettek a másik oldal tagjai közül. 

Pécs esetében egy ilyen merev, "izomemberkedő" testtartás viszont a következő ciklusban aligha lesz célravezető, holott a nemzeti oldalon eddig úgy készültek, hogy egyeztetésekkel, együttműködve tudják majd a várost kormányozni Péterffyvel. 

Távozniuk kell, vagy tanácsadóknak jók?

Péterffynek ebben a ciklusban három alpolgármestere volt, az MSZP-s Nyőgéri Lajos, a DK-s Zag Gábor és a kívülről alpolgármesteri székbe beemelt, a balos pénzügyi körök kapcsolattartója, Ruzsa Csaba. Információink szerint mindhárom tisztségviselőnek kiadják az útját októberben, és új jelentkezők lehetnek.

Kik jöhetnek szóba? 

Nem kizárt, hogy a baloldaliak a saját maguk erősítése érdekében az MKKP és a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjét kérik fel, hogy az ő szavazatuk biztosított legyen, de várhatóan a nemzeti oldalnak is felajánlják a posztot, hogy ezzel bevonják őket formálisan a városvezetésbe, ám ennek a pozíciónak az elfogadása egyáltalán nem biztos, sőt várhatóan nem kerül erre sor. 

A Mi Hazánk és a Tiszta Kezek Egyesület képviselője szintén lehetőségként képben van, mint tisztséget betöltő személy. Annyi azonban bizonyos, hogy az előbbi esetében kicsi az esély erre, hogy a DK-s, MSZP-s városvezető mellé ülne, míg az utóbbi esetében pedig azzal kell számolnia Péterffynek, hogy szigorú ellenőrzés és kritika tárgyává válhat. 

Kihunyt a láng

A kedden történtek után azonban az eddig csak pislákoló együttműködés lángja is elszunnyadhatott, nem kizárt, hogy alpolgármester nélkül kell Péterffynek valahogy mederben tartania az önkormányzatot. A városvezető főként Ruzsa Csabára támaszkodott eddig is, aki ellen azonban büntetőügyi feljelentés után nyomozás indult – ugyanakkor nem kizárt, hogy valamilyen megúszós tanácsadói helyet csinálnak neki az önkormányzatnál, hiába úszik a százmilliós vagyonában

A törvény szerint a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester gyakorolja. Ha az utóbbi sincs, akkor a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról. Ezt pedig éppen a közgyűlési többség határozza meg, jelenleg egyébként a jogi és ügyrendi bizottság elnöke töltheti be ezt a szerepkört. 

Mindenesetre a komolyabb egyeztetések a kertvárosi 15. választókerületben szeptember 22-én tartandó időközi választás eredménye után kezdődhetnek meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában