Kulturális sokszínűség

6 órája

Pécs lett a 14. legjobb egyetemváros Európában

Szeptember 19-én hozta nyilvánosságra az európai egyetemeket ajánló „The Campus Advisor” legfrissebb rangsorát. Ez a legélhetőbb egyetemvárosokat rangsorolja különböző szempontok szerint, az egyetemi hallgatóktól kapott visszajelzéseket, véleményeket alapul véve. Pécs a tavaly elért 46. pozícióból most a 14.helyre lépett előre.

Mohay Réka

A „The Campus Advisor” rangsora, mely Európa 50 legjobb egyetemvárosát listázza, többek között olyan szempontok szerint minősíti a helyszíneket, mint az akadémiai kiválóság, a hallgatóbarát légkör, a költségek tekintetében az ár-érték arány, a kulturális sokszínűség, a biztonság vagy az éjszakai élet. Pécs most olyan világhírű egyetemvárosokat előzött meg, mint London, Krakkó, Barcelona vagy Párizs.

Pécs
Pécs a tavaly elért 46. pozícióból most a 14.helyre lépett előre

A szeptember 19-én megjelent rangsorból az is kiderül, hogy a  városban való élet költségeinek kategóriáját Pécs nyerte, e tekintetben tehát Pécs lett idén a legélhetőbb egyetemváros egész Európában.

Pécs a maximálisan elérhető 100 pontszámból 83,7-et kapott. Ez nyolc szempont alapján állt össze, melyek az alábbi módon alakultak: 

  • az akadémiai környezetet 71,9-re,
  • az elérhető szolgáltatásokat 82,4-re, 
  • a tömegközlekedést 83,2-re értékelték, 
  • az élet költségei 84,7 pontot értek el. 
  • A biztonságot 85,9-re pontozták, 
  • a kulturális sokszínűség 86,3-as,
  • az éjszakai élet lehetőségei 86,9-es értékeléssel kerültek a rangsorba. 
  • A legmagasabb pontszámot a diákbarát közeg kapta, 88,5 ponttal. 

Pécs egyik mutató vonatkozásában sem kapott 70 alatti visszajelzést, sőt, egy kivétellel minden érték 80 feletti pontozásban részesült a hallgatóktól.

Pécs kulturális sokszínűségét is kiemelték az egyetemisták

A véleményező hallgatóktól két konkrét, név nélküli idézet is bekerült az online összesítésbe.

 Pécs egy gyönyörű város, tele melegszívű emberekkel, nagy nemzetközi diák közösséggel, kiváló létesítményekkel, éjszakai élettel, éttermekkel, klubokkal és eseményekkel. A város nyelvi segítséget és lehetőségeket kínál a nemzetközi diákok számára, a helyiek pedig mindenben segítőkészek és barátságosak

 – fogalmazott az egyik megkérdezett hallgató.

Egy másik résztvevő kiemelte a város kulturális sokszínűségét, ugyanakkor megemlítette az alkalmanként felmerülő infrastrukturális kihívásokat is.

Megelégedettséggel tölt el, hogy Pécset választottam egyetemi tanulmányaim helyszínéül,  mivel a város kulturális élmények és akadémiai lehetőségek összhangját kínálja. Azoknak, akik a pécsi tanulmányokat fontolgatják, azt tanácsolnám, merüljenek el a helyi kultúrában, fedezzék fel a történelmi kincseket, és készüljenek fel időnkénti infrastrukturális kihívásokra 

– összegzett a nyilatkozó.

A friss rangsor kapcsán Tarrósy István professzor, a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója is megfogalmazta meglátásait.

Azt gondolom, erre az eredményre méltán lehet büszke mindenki Pécsett, és a Pécsi Tudományegyetemen, de akár minden magyar magáénak érezheti a sikert, hiszen fővárosunk és a baranyai vármegyeszékhely is kimagasló eredményt ért el. Az is árulkodó, hogy több mint 30 helyet lépett előre városunk a tavalyi rangsorhoz képest. Nem véletlen az a tendencia, amely megmutatkozik egyetemünkön, vagyis néhány év leforgása alatt megduplázódott a külföldi hallgatóink száma. Az a tény, hogy a határainkon túlról érkezők körében is egyre népszerűbb a PTE, remek visszajelzés számunkra

 – fogalmazott az igazgató.

A rangsor első három helyezettje Prága, Heidelberg és Galway lett, de utóbbihoz képest mindössze egyetlen tizeddel maradt le Budapest. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában