Világnap

7 órája

Elmondják, amit az Alzheimer-kórról tudni kell

Kereken harminc éve, 1994. szeptember 21-én hirdették meg az első Alzheimer világnapot, immár 12 esztendeje pedig szeptember Alzheimer világhónapnak számít. A baranyaiaknak ennél is fontosabb jubileum, hogy jövőre lesz 10 éves a pécsi Alzheimer Café, melynek vezetőjét, dr. Heim Szilviát az idei helyi világnapi eseményekről kérdeztük.

Mészáros B. Endre

Heim Szilvia előadást tart

Forrás: Heim Szilvia

Hogy mennyire kell félnünk az Alzheimer-kórtól? Nos, a Nemzetközi Alzheimer Világszövetség legutóbbi adatai szerint világszerte 139 millióan élnek demenciával, szakértői becslések szerint Magyarországon pedig mintegy 250 ezren – a betegek kétharmada Alzheimer-kóros. Döntően az idősek betegségéről van szó, és a számuk a kor előrehaladtával exponenciálisan nő (80 év fölött ezzel a bajjal küzd minden ötödik ember). Mivel folyamatosan nő az átlagéletkor, így emiatt is egyre több a demens beteg.  

Mint dr. Heim Szilviától megtudtuk, az a legfontosabb, hogy minél előbb ismerjük fel a betegséget és legyen felkészült, tudjon együtt élni a problémával az egész család. A gyanús tünetekről a háziorvossal érdemes egyeztetni, de az Alzheimer Café nyilvános rendezvényein ugyancsak rengeteg hasznos információt tudhat meg minden érdeklődő. 

A pécsi Alzheimer Café legközelebbi összejövetele szeptember 19-én 17 órakor lesz a Civil Közösségek Házában (ez rendkívüli helyszín, egyébként minden harmadik csütörtökön a Zsolnay Negyed Herkules-műhelyében van a találkozójuk). Ekkor a világnap kapcsán Kollár István „Alzheimer” című dokumentumfilmjét vetítik le, mely a SoCal Film Awards California győztese és Excellence-díjat is nyert. A filmvetítést követően interaktív beszélgetésre kerül sor Kollár Istvánnal, a film rendezőjével és dr. Menyhárt Miklóssal, az első magyarországi Alzheimer Café alapítójával, melyet 2014-ben Győrben hoztak létre francia mintára, a pécsi pedig egy évvel később a negyedik volt az országban. 

Ma egyébként országszerte közel 30 helyen működik hasonló, demenciával élőket és gondozóikat támogató közösség. A beszélgetést dr. Heim Szilvia, az Alzheimer Café Pécs alapítója, a PTE ÁOK Alapellátási Intézet adjunktusa, memória követ vezeti. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában