Speciális tudás és gyakorlat

8 órája

Bravúros műtéttel megmentették egy 9 éves kislány életét

Péntek délután egy súlyos állapotú, 9 éves kislány került a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Sürgősségi Osztályára, kritikus állapotban. Az orvosok a pécsi fej- és nyaksebészeti klinika szakembereitől kértek segítséget, a bravúros műtétnek köszönhetően sikerült megmenti a gyermek életét.

Bama.hu

Azonnali radiológiai vizsgálat történt, mely többszörös tályogképződést állapított meg a koponyaalapon, az élet fenntartásához nélkülözhetetlen területek közvetlen közelében, valamint az oldalsó garati régióban. Idegsebészeti és koponyaalapi sebészetben jártas szakemberekkel történt telefonos konzultáció, amelyet követően a sebészileg könnyebben elérhető, garati része a tályognak feltárásra került abban a reményben, hogy a genny utat talál magának a koponyaalapól, a megkezdett antibiotikum kezelés pedig gyógyítja a sebészileg rendkívül nehezen elérhető koponyaalapi és agyi területeket - számolt be az esetről a korház facebook oldalán

A műtét megtörtént, melynek eredményeképp javult is a kislány állapota, azonban vasárnapra súlyos idegrendszeri tünetek alakultak ki. Ismételt képalkotó alapján sajnos az agyi folyamatok előrehaladtak, újabb tályogok alakultak ki. Ekkor ismételt széleskörű egyeztetések kezdődtek, éjszakába nyúló telefonálgatások, melyek alapján továbbra is a gyógyszeres terápiában maradtak, tekintettel arra, hogy az érintett koponyaalapi területek csak rendkívül szövődményveszélyes, hatalmas műtéttel érhetőek csak el, így a műtét kockázatát magasabbnak értékelték, mint a várható eredményét

Azonban hétfőre a helyzet tovább romlott, a kislány gyakorlatilag életveszélyes állapotba került, így nem volt más lehetőség, mint felvállalni ezt a magas kockázatot, illetve azt, hogy a gyermek egyik fülére biztosan megsüketül (az oldalsó koponyaalapi terület ezen része kizárólag a belső fül – így a hallás – feláldozásával közelíthető meg). A koponyaalap műtétjéhez azonnal specialistát kerestek. Ezen betegségek szerencsére rendkívül ritkák, ide igen speciális tudás és gyakorlat kell, így nagyon kevés szakembernek van meg az országban ezen a területen a megfelelő jártassága.

Ügyeletes kollégák, dr. Kovács Petra és dr. Pálinkás Edina, észlelve az állapotrosszabbodást, dr. Tóth Miklóshoz fordultak segítségért, aki egyike azon néhány szakembernek, akik jártasak ezekben a régiókban. Ő korábban a hamburgi egyetemi  klinika fülészeti divízióját vezette, nemzetközileg elismert szaktekintély. Dr. Tóth Miklós nemcsak hogy elérhető volt, de lemondta az éppen tartó rendelését, összepakolta kis csapatát és azonnal utazott a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe egy több órás, valóban bravúros műtéttel megmenteni a kislány életét.

A műtét nem volt kockázatmentes, de sikerült. Életet mentett. Már másnapra sokat javult a kislány idegrendszeri állapota, elindult a gyógyulás útján. Természetesen van még teendő bőven, de az idegrendszeri rehabilitációja a Neurológiai Osztályon megkezdődött. Emellett vissza kell adni a hallását is az érintett oldalon, erre a kollegáknak a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben kb. fél év múlva lesz lehetőségükük, egy csontvezetéses implantáció segítségével.

Dr. Tóth Miklós a Pécsi Tudományegyetem PTE Klinikai Központ 400 Ágyas Klinika Fül,- Orr-, Gégészeti- és Fej-, Nyaksebészeti Klinika Oldalsó koponyaalapi-sebészeti munkacsoportjának vezetője. Azonnali kollegiális segítségük, a bravúros műtét, valamint tudásuk, amivel visszaadták egy kislány életét, gyönyörű példája az orvosi hivatástudat, a professzionális szakmai tudás és az országos központok közös együttműködésének, mellyel minden gyermek életéért naponta küzdenek.

 

A család nevében is köszönjük mind a pécsi, mind pedig a Heim Pál-os kollegáknak a munkáját, nagyon büszkék vagyunk rájuk! Egyben köszönjük a család kitartó hitét és bizalmát, mely nagyban segítette munkánkat. A műtéthez szükséges speciális koponyaalapi sebészeti eszközöket és  dr. Tóth Miklós  összeszokott csapatának többi tagját a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-orr-gégészeti Osztálya biztosította, nekik is külön köszönjük az együttműködésüket - olvasható az oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában