Tíz évvel a felújítása után is pompázik, népszerű a Dzsámi (videó)

Nem maradt nyomtalanul az oszmánok 150 éves jelenléte hazánkban, Pécsen is bőven találni nyomokat ezekről az időkről. Talán vita nélkül állíthatjuk, a Széchenyi téren található Gázi Kászim pasa dzsámija legjelentősebb ezek közül, amit egy évtizede újítottak fel.

Jusztin Levente

Tíz évvel ezelőtt újították fel a pécsi belváros ikonikussá vált épületét, Gázi Kászim pasa dzsámiját, vagyis a mai Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomot. Egy nagyon komoly munkát végeztek tíz évvel ezelőtt, komoly statikai beavatkozásra volt szükség a tér és az épület felújítása során. Ennek fényében csodának tűnhet, hogy a mai napig nem kellett további beavatkozást eszközölnie az akkori kivitelezőnek.

dzsámi, Pécs, felújítás
A felújítás óta eltelt tíz év alatt semmit nem kellett javítani a pécsi dzsámin.
Fotó: Löffler Péter

Meglepetéseket tartogatott a dzsámi

A 2013 körüli felújítások során nem csupán a freskók restaurálása, az altemplom renoválása és az új altemplomi bejárat kialakítása került terítékre, de az ólomüveg-, homlokzat- és kőrestaurálást, a kupolarészek vörösréz lemezekkel való újrafedést is meg kellett tenni. De a legkomolyabb problémát a statika jelentette, hisz ebből a szempontból komolyan sérült korábban az épület. 1944-46 közötti bővítéskor a talajnedvesség elleni szigetelés nem volt megfelelő, hatalmas kihívás elé állítva a kivitelezőt. De nem csak ez, az ólomberakással díszített újkori ablakok is a napsugárzás hatására meglágyul, az ablakok pedig megrogynak. Ezeket a problémákat sikerült úgy megoldani, hogy a mai napig nem kellett garanciális javítást végrehajtani a cégnek.

A mai napig gyönyörű állapotnak örvend

„A műemléki épületek felújítása minden esetben több szakma együttműködését és különleges építőipari szakértelmet kíván. Sok esetben csak korhű anyagok használatát engedik meg az előírások, ezért sem alkalmas minden építőipari kivitelezőcég műemléki épületek felújítására” – mondta Magyari Csaba, az MB-BAU Kft. tulajdonos-ügyvezetője arra vonatkozóan, mennyire nem volt egyszerű új állapotúvá varázsolni a dzsámit. A környezet sem volt ideális a folyamathoz, hisz a belváros szívében iskolák, intézmények múzeumok zavartalan működése mellett kellett egy igen komoly renoválási procedúrát irányítaniuk. A szél, az eső, a zaj mind-mind hátráltatta a tökéletes kivitelezést, viszont a végeredmény magáért beszél.

A tervezők elgondolása sokszor megvalósíthatatlannak bizonyult, ezért a cég gyakorlati tapasztalatai nagyban hozzájárultak a tökéletes megoldáshoz. A dzsámi altemplomában speciális leválasztó kapukat készítettek fémrudak és kövek kombinálásával. Ezt kétszer kellett átalakítani ahhoz, hogy minden elvárásnak megfeleljen. Ugyanilyen konstruktív gondolkodásra volt szükség a déli oldalon kialakított főbejárat esetében, ami 10 centiméter vastag mészkőlapokat kapott. Minden megoldás azt a célt szolgálta, hogy a múltat nem megsértve évtizedekig ne legyen szükség újabb renoválásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában