Jövő őszre nyit

2 órája

Újraindulhat a Monti: érettségi plusz szakma

A Montenuovo Nándor Technikum és Szakképző Iskola a Pécsi Református Kollégium égisze alatt 2025 őszétől újraszerveződhet Bólyban.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anton Gvozdikov

Az új szakképzési rendszer bevezetésével az oktatáspolitika igyekszik helyzetbe hozni a szakképzést. Ezt jelzi a Technikum bevezetése (visszahozatala) és a duális rendszer kialakítása, amelyben a gyakorlati képzésre teszik a hangsúlyt. A középiskolai oktatásban súlypont-áthelyeződést történt az elmúlt években: az általános gimnáziumi képzésről áttevődött a hangsúly a szakképzésre. Ma már másfélszer annyian tanulnak középfokon a szakképzésben, mint amennyien a csak érettségit adó, de szakmát nem kínáló intézményekben.

Ennek eredményeként szakképző intézmények duális rendszerben, azaz, a térség vállalkozásaival összefogva, az ő igényeiket figyelembe véve képzik a diákokat azokra a versenyképes szakmákra, amelyekre a térség iparágaiban és szolgáltatásaiban valódi igény van. A szakképzésben együttműködő partner cégek a képzés során megismerhetik a fiatalokat és kiválaszthatják a számukra rátermettebbeket, ígéretesebbeket.

A duális képzés azon túlmenően, hogy szakmát vagy érettségi és szakmát ad a diákok kezébe, a helyben maradást is elősegíti, hiszen az iskolapadból kikerülve a fiatal jó eséllyel el tud helyezkedni akár annál a cégnél, ahol a tanulmányai során gyakorlati képzését végezte.

Mindez a vidéki életminőség fejlődését is hivatott szolgálni, hiszen a fiatalok helyben végeznek termelő, szolgáltató munkát, helyben teremtenek egzisztenciát, alapítanak családot. Bóly városa kétszeresen is érdekelt a közel egy évtizede megszűnt helyi szakképzés újraindításában. Egyrészt, mert az a helyben és a térségben élő fiataloknak helyi, közeli továbbtanulási lehetőséget kínál, később pedig helyben maradást jelent. Másrészt a térségben működő és az ipari parkban települt vállalkozásoknak biztosít munkaerő-utánpótlást. Egy település életében rendkívüli lépés, ha új, főként, ha középfokú iskola nyílik.

Ezért az önkormányzat az iskola működéséhez szükséges ingatlanokat, tantermeket biztosítja és mindent megtesz annak érdekében, hogy a képzés ne csak elindulhasson, hanem hosszú távon helyben is maradjon.

Fontos és új elem a szakképzésben, az egyházak megjelenése. Míg korábban jellemzően többnyire gimnáziumi formában működtek egyházi iskolák, mára a szakképzésben is megjelentek. Ilyen a Pécsi Református Kollégium is, amely az évek során bővítette a portfólióját korábban az egészségügy, jelenleg a mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás ágazatban, valamint a humán képzésekben (oktatás, szociális terület) vállal szerepet Baranya vármegye másik térségében, Sellyén.

Az egyházi iskolák olyan értékközösségek, amelyek a fiatalok számára egészséges, családbarát, alkotó és közösségi értékrendet kínálnak fel.

A korábbi tapasztalatok azt igazolják, hogy az egyházi iskolában tanult és nevelődött fiatalok keresettek az intézményeknél, cégeknél, és jól megállják a helyüket szakmájukban - derül ki az intézmény közleményéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában