Művészek Háza nyílt

3 órája

A városhoz kötődő alkotók munkáit mutatják be

Művészek Háza nyílt Bólyban - a város központjában, a Rákóczi utca 22. szám alatt található épület állandó kiállítási lehetőséget biztosít a településhez kötődő művészeknek.

Wald Kata

Az 1890-ben épült házat, több tulajdonosváltást követően 2016-ban vásárolta meg a bólyi önkormányzat. Felújítása – az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett – az elmúlt nyolc évben folyamatosan zajlott. A homlokzat renoválására a Népi Építészeti Program keretében 2 millió forint támogatást kapott az önkormányzat. A belső korszerűsítés egy részét a Zengő-Duna Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Leader pályázatán elnyert 5 millió forintból finanszírozták, önerőként pedig több mint 30 millió forintot biztosított a beruházáshoz a város, aminek köszönhetően az épület teljes felújítása megvalósulhatott, méltó helyet biztosítva a Bólyhoz kötődő művészek alkotásainak.

LOFI7427
Művészek Háza nyílt a város központjában
Fotó: Löffler Péter

Festő- és grafikusművészek, szobrászok munkái tekinthetők meg a tárlaton: láthatók Hausmann Ferenc festőművész, Kőnig Róbert grafikusművész és testvére, Kőnig Frigyes festő- és grafikusművész, valamint Meszlényi János szobrászművész, felesége Molnár Eszter festőművész, és gyermekeik, Meszlényi András restaurátor és szobrász, valamint Meszlényi-Molnár János szobrász alkotásai.   

Ezen kívül Platthy György Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett festőművész – aki 1944-től két évig a németbólyi polgári iskola igazgatója volt –, valamint a Nemetbólyban született Trischler Ferenc szobrászművész, Bóly Város Díszpolgára, és a szintén Németbólyban született Vadász István műveinek is helyet ad a Művészek Háza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában