Kutatás

3 órája

Milyen munka zajlik a tudományos diákköri műhelyekben?

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tsuguliev

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) október 17–18-án közösen rendezi a VI. Országos TDK-fórumot, melynek fő témája a tudományos diákköri műhelyek aktuális helyzete, szerepe és lehetőségei a 21. század elején: a gyorsan változó társadalmi körülmények között hogyan lehet megőrizni és növelni a kutatói karrier versenyképességét és az ehhez nélkülözhetetlen TDK vonzerejét a hazai tehetséges hallgatók körében - derül ki az egyetem közleményéből.

Az idei rendezvény az OTDT korábban már öt ízben megtartott, a COVID idején azonban megszakadt, nagy sikerű stratégiaalkotó rendezvénysorozatának („TDK-fórum”) folytatása, melyen több mint 250 fő, hazai és határon túli felsőoktatási intézményvezetők, rektorok, rektorhelyettesek, dékánok, valamint a 2025 tavaszán megrendezésre kerülő 37. OTDK rendezői és hallgatói képviselői vesznek részt. 

A kétnapos eseményt Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára nyitja meg. Előadásában ismerteti a Nemzeti Tehetség Program újdonságait, és az egyre nagyobb kihívást jelentő felsőoktatási tehetséggondozás helyzetét is.

A TDK-fórumon a tudományos diákköri mozgalom vezetői és szervezői arra keresik a választ, hogy a TDK vonzerejét, a kutatói karrier versenyképességét a megváltozott hallgatói élethelyzetek és preferenciák ellenére miképpen lehet megtartani.  A TDK-fórum szakmai eredményei jelentősek lesznek a 2025 tavaszán megrendezésre kerülő 37. OTDK társadalmi hatásának szempontjából is. Az OTDK eddigieknél lényegesen szélesebb körű társadalmi láthatóságának megteremtését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segíti. Az OTDT-vel 2026 márciusáig szóló együttműködés célja az  országos tudományos diákköri mozgalom erősítése, az OTDK kommunikációs szolgáltatásainak fejlesztése, valamint az online médiatudatosság támogatása.

- A TDK a felsőoktatási tehetséggondozás kiemelt fókuszpontja, és mint ilyen, a hazai felsőoktatás vonzerejének alappillére, ezért fontos, hogy minél több elkötelezett szakember vegyen részt a közös gondolkodásban, párbeszédben

 – mondta Dr. Weiszburg Tamás az OTDT elnöke. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!