Balesetveszélyes a felfestés, könnyen tragédia is lehet, ha nem figyelünk (videó)

Sajnos a közúti balesetek gyakoriak, a nyári szárazság utáni csapadékos időjárás és a lehűlő levegő könnyen csúszóssá teszi az utakat. Sajnos ezektől a körülményektől függetlenül léteznek olyan balesetveszélyes szakaszok, ahol egy úthiba, vagy a felfestés jelenti a veszély forrását. Néhány napja majdnem ott következett be tragédia a 6-os főúton, ahol korábban már volt halálos baleset.

Jusztin Levente

A napokban jelezte olvasónk hírportálunknak, hogy szemtanúja volt egy majdnem komoly balesetnek a 6-os főút Pécs és Hird közötti szakaszánál. Egy földesútra való letérés miatt a záróvonal néhány méterig meg van szakítva, a bekanyarodó autók pedig balesetveszélyes szituációba kényszerítik a Hird és Pécs között közlekedőket.

6-os főút, balesetveszély
A 6-os főúton több balesetveszélyes szakaszt is találunk, az egyik Pécs és Hird között van.
Fotó: Löffler Péter

A balesetveszély a szabálysértésekből is fakadhat

Az olvasónk által említett résznél négy sávon lehet közlekedni. Mivel egy komolyabb lejtő következik a szakasz után, ezért a Hird felől érkezőknek ez a rész beláthatatlan. A megengedett sebesség 90 km/h, de sokan ezt nem tartják be, pedig fontos lenne. Ha a szemközti sávból valaki elkanyarodna, az csak lassan teheti meg a rövid részen megszakított vonal miatt, így hatalmasat kell fékeznie az emelkedőn érkezőnek ahhoz, hogy ne legyen tragédia. Az elmondás szerint így is történt, nem sok hiányzott ahhoz, hogy egy komoly balesetről beszéljünk.

A másik probléma a lekanyarodóval azonos irányba haladóknál fordulhat elő. Mivel a szakasznál egy tábla jelzi, hogy hamarosan megszűnik a külső sáv, ezért többen besorolnak a belsőbe. Ha ott valaki a belső sávban későn jelzi a balra kanyarodási szándékát a földútra, az komoly galibát tud okozni.

A problémával nehezen tudnak mit kezdeni

Nem ismeretlen a probléma, hisz évekkel ezelőtt pont itt történt egy halálos baleset is. Egy közlekedési szakértőt megkérdeztünk a helyszínről, aki szerint ez már szóba került, mint elhárítandó probléma. 

Végül változtatás azért nem történt itt, mert az említett földút Murom irányába vezet, a lakók pedig itt kanyarodnak le lakóhelyükre. A helyszínen járva megkérdőjelezzük az út járhatóságát, fontosságát állapota miatt. 

A szakértő szerint amúgy is az jelentené a megoldást, ha folytonossá tennék a záróvonalat. Az arra közlekedőket át kellene szoktatni arra, hogy egy másik, sokkal beláthatóbb helyen történjen a bekanyarodás és a hazajutás. A szakértő elmondása szerint lehetne oda sárga jelzőlámpát is telepíteni, hogy felhívják a veszélyes részre a figyelmet. 

Az álláspontja mindenkinek ugyanaz, legyen a szakmában dolgozó, vagy egyszerű utas: változtatásra van szükség, mert egy pillanat alatt megtörténhet a baj.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában