Az ősz tökéletes kombinációja: esélyt se adjunk a náthának

Ha alaposan körülnézünk a Pécsi Vásárcsarnokban, akkor jól látható, hogy az ősz teljes mértékben beköszöntött. A nyári gyümölcsöket és zöldségeket felváltották a lombhullás időszakának terményei, de azért még egy-két asztalon találni egzotikus gyümölcsöket is, ami azokban tartja a lelket, akik nem az ősz rajongói.

Czeczon Enikő

Most már nem elég egy póló és egy rövidnadrág, hogy a heti bevásárlást letudjuk a csarnokban. Hosszú nadrágban, pulóverben és az őszre jellemző kiskabátokban járják a sorokat azok a vásárlók, akik a korai órákra tervezik beszerezni az ebédnek valót, azok azonban, akik ebéd után indulnak a piacra, a Vénasszonyok nyarának, az Indián nyárnak a kellemes időjárását élvezhetik. De csalóka ez a jó idő, mert könnyen megfázhat az ember, így nem árt megerősíteni szervezetünket. Ehhez tökéletes választás a cékla és a gyömbér, valamint a kettő kombinációja.  

A gyömbér és a cékla az ősz immunerősítői
A gyömbér és a cékla az ősz immunerősítői

Céklával áldoztak Apollónak a görögök 

Hamar felfedezte az emberiség a cékla jótékony hatásait. Feljegyzések szerint már a babilóniaiak és a föníciaiak is termesztették ezt a gyökér zöldséget, amely a daganatos megbetegedések leküzdésében is segítségre van. Viszont azt nem árt megemlíteni, hogy napjainkba nem szökött az egekbe a cékla népszerűsége, hiába áldozták azt a görögök Apollónak és hiába imádta Aphrodité is, aki állítólag ennek köszönhette szépségét. A rómaiak sem vetették meg, akik úgy tartották, hogy ettől a zöldségtől könnyebb szerelembe esni.  

 

Több mint 5000 éve használják  

India, Kína, ókori Róma - csak néhány hely, ahol nagy múltra és népszerűségre tett szert a gyömbér. Ettől a növénytől várjuk, főleg a hideg időszakban, hogy felmelegítsen, elűzze a nátha és az influenza első jeleit. És jól is tesszük, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszernek a fertőzések elleni harcban.  

Az ősz tökéletes kombinációja 

A céklát és a gyömbért szokták teában párosítani, de ha inkább reggel indítanánk ezzel a párossal, akkor erre egy turmix a legalkalmasabb. Szükség van egy darab céklára, almára, szintúgy sárgarépára, szárzellerre, limera, valamint egy kis darab gyömbérre körülbelül 2 centiméter , egy teáskannál mézre és másfél deciliter vízre. Addig szükséges turmixolni a hozzávalókat, míg sima masszát nem kapunk, és már kész is a tökéletes és brutális immunerősítő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!