Elindult a bodai datolyaszilva szüret, óriási az érdeklődés (Galéria + Videók)

Már péntek délelőtt sokan látogattak el Keszü Béla gyümölcsösébe. Kezdetét vette ugyanis a háromnapos bodai datolyaszilva szüret, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Azt is megtudtuk, hogyan fogyasztják a legtöbben ezt a különös, mézédes gyümölcsöt.

Mohay Réka

A bodai datolyaszilva szüret november 8-10. között, péntektől vasárnapig tart, mindegyik nap 8 és 16 óra között várja Keszü Béla és családja azokat, akik a narancsszínű ízbombákra fenik a fogukat. Könnyen megtaláljuk a gyümölcsöst, Bodára érve a templomot elhagyva az első lehetőségnél jobbra kell fordulni, utána az utat végig táblák jelzik egészen a parkolóig.

Datolyaszilva, szüret Bodán, bodai datolyaszilva
Vidáman indult a bodai datolyaszilva szüret péntek délelőtt.
Fotó: Löffler Péter

Mint Keszü Béla és felesége Szilvia a lelkünkre kötötte, a datolyaszilva utóérő gyümölcs, így a most szüretelt finomságok karácsony tájékára érik majd el a kívánt édes, puha állagot – éretlenül ugyanis csersavtartalma miatt nem ajánlott a fogyasztása.

Az érést azonban fel lehet gyorsítani, almával kell őket „összezárni”, minél inkább légmentesen. Megfelel erre egy nejlonzsák, vagy egy zárható doboz, láda is.

A bodai datolyaszilva meghálálja a kedvező éghajlatot

Mint Keszü Béla elmondta, a célja évekkel ezelőtt az volt, hogy olyan gyümölcs termesztésébe fogjon Bodán, amely Magyarországon nem honos, s különlegességet jelent a hazai kínálatban. A település klímája kiváltképp kedvező a datolyaszilva számára, a termelő szerint Boda déli fekvése, a 212 méteres tengerszint feletti magasság is hozzájárul az ültetvény sikeres gyarapodásához.

Eddig 550 grammos volt a legnagyobb termés

S valóban, a helyszínre érkezve igen terjedelmes gyümölcsössel találkoztunk, ahol már péntek délelőtt számos vendég érkezett szüretelni. Létrával, ládával, metszőollóval és fonott kosarakkal felszerelkezve vetették bele magukat a feladatba. Sokan visszatérő látogatók, évek óta járnak Bodára novemberben, hogy teleszedjék kosarukat datolyaszilvával, melynek egy kilója jelenleg egységesen 1000 forint.

Azt is megtudtuk, több fajta datolyaszilva közül válogathatnak a szüretelők, különböző színárnyalatú és méretű gyümölcsökkel találkozhatnak, melyek közül eddig a legnagyobb gyümölcs 550 grammos volt.

Változatosan fogyasztható az édes gyümölcs

A datolyaszilva sokoldalú gyümölcs, számos módon felhasználható.

  • Friss fogyasztásra: a datolyaszilva éretten édes és lédús, a látogatók legtöbbje egyetértett, hogy ez a legkézenfekvőbb felhasználási mód.
  • Joghurtba, kefirbe: a szüretelők egy csapata a datolyaszilvát joghurtba és kefirbe keverve is előszeretettel fogyasztja, mivel édes íze remekül kiegészíti a savanykás tejtermékeket, friss, krémes desszertet alkotva.
  • Sütés-főzéshez: süteményekben, pitékben és muffinokban is felhasználhatjuk, mivel édes íze és textúrája jól kiegészíti a sült ételeket, de akár puding is készíthető belőle.
  • Lekvár és dzsem: ízletes lekvár, dzsem vagy szósz készíthető a gyümölcsből, amelyeket süteményekhez, kenyérhez vagy joghurthoz adhatunk.
  • Aszalva: az aszalt datolyaszilva rágcsálnivalóként is megállja a helyét.
  • Salátákhoz: jól párosítható más gyümölcsökkel, zöldségekkel és diófélékkel, így salátákban is felhasználható.
  • Italokban: smoothiekhoz, turmixokhoz és gyümölcslevekhez is kiváló alapanyag.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!