Varjak

2024.09.11. 17:30

Az erdő kivágása után jött az első feketesereg

A kertvárosi kiserdő kipusztítása indíthatta el azt a folyamatot, amelynek mai napig a kárát látják a környéken élők. A varjak ellen új módszert is be akarnak vetni, de Kővári János, a kertvárosi 15-ös választókerület képviselőjelöltje szerint átfogó megoldás kell.

Bóka Máté Ciprián

A közelmúltban jelentette be a városüzemeltetésért felelős Biokom Nkft., hogy solymász segítségével ragadozó madárral is riogatják a varjakat Kertvárosban, de az elmúlt években a kukák zártabbá tételét is megkezdték. Ezzel együtt szeretnének a varjak számára kijelölni olyan területeket, ahol kevésbé zavarják a lakosságot és ahova odúkat, fészkeket raknak – ami nyilván szerencsés megoldás lehetne –, ha a madarak is így akarják.

varjak, probléma
Sok gondot okoznak a varjak.
Fotó: Frank Yvette

Az ÖPE-KDNP frakció vezetője, Kővári János a szeptember 22-én tartandó pécsi időközi választáson, a kertvárosi 15-ös választókerületben is indul az Fidesz-ÖPE-KDNP színeiben. A jelölt szerint mindenképpen átfogó lépésekre van szükség, hogy megoldást találjanak a varjak által okozott problémákra. Az a véleménye, hogy más városok által alkalmazott módszereket is érdemes lenne tanulmányozni, áttekinteni, ahol már ezzel a problémával sikeresen megküzdöttek. 

 

– Nem biztos, hogy ragadozó madarakkal kell a varjakat ijesztgetni, hiszen azok a többi, az embereket amúgy nem zavaró madarakat is elüldözik – mondta. Szerinte elsősorban elektromos madárriasztókban kellene gondolkodniuk. 

Mennyibe kerül a madárriasztó?

Egy-egy ilyen készülék teljesítménytől függően nagyjából 40-200 ezer forintba kerül. Egy nagyteljesítményű, kifejezetten varjakra optimalizált készüléket 190 ezer forintért értékesítenek, ez többféle madárhangot és különböző üzemmódokat is ismer már, és több mint félhektáros területre ajánlják. Léteznek ultrahangos készülékek is, valamint okostelefonról, távolról irányítható, és rágcsálóriasztóval is ellátott szerkezetek is.

Rendkívül intelligensek a varjak

A varjak a legintelligensebb állatok közé tartoznak, már eszközhasználatra is képesek, remek a memóriájuk, akár 200 különböző helyre elrejtett élelemre is képesek emlékezni, és még az emberi arcokat is képesek megkülönböztetni. Egyes feltevések szerint pedig az emberhez hasonlóan gyászolni is tudnak, de a kutatók szerint inkább azért állják körbe az elpusztult társukat, mert a halálából is tanulni szeretnének. 

A feketesereg átköltözött máshová

Az elmúlt évtizedekben a feketesereg első hulláma azt követően indult meg, amikor a Kertváros szélén található Kiserdőt kivágták. A területet majdnem két évtizede adta el az akkori baloldali önkormányzat egy, magát spanyolnak nevező, de egyes vélemények szerint inkább baranyai baloldali pénzügyi körök birtokában lévő csoportnak. A fakivágást a magántulajdonos ejtette meg 2011-ben, aminek következtében aztán az erdőben addig élő, a lakóházaktól viszonylagos távolságban élő madarak is új otthont kerestek maguknak.

Későbbi években pedig ahogy a varjak kiszorultak a természetes élőhelyükről, úgy hódították meg a várost, hiszen itt könnyen szereztek táplálékot is. Lapunk olvasója például júniusban arra panaszkodott, hogy költési idő után sem intézkedett a Biokom Nfkt., pedig a lárma és a zaj miatt már ablakot sem tudták kinyitni. 

Államtitkárral egyeztetett

Az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, pécsi önkormányzati frakcióvezető kedden Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral találkozott, akivel Pécs fenntarthatósági kérdéseiről tárgyalt. Mint közölte, egyeztettek az erdőgazdálkodástól kezdve az energiaellátáson és buszközlekedésen át a zöldgazdaságig mindazon elképzelésekről, amiket szeretnének megvalósítani a következő években Pécsen. A nemzeti oldal politikusa későbbre ígért részleteket az egyeztetésről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában