Az iskolák és óvodák fejlesztése is cél

2024.09.06. 20:00

Felújítanák végre Kertváros ódon játszótereit, parkjait

Új közösségi terek jöhetnek létre Kertvárosban. A térség fejlesztési lehetőségeiről, az óvodák és iskolák felújításáról egyeztetett ugyanis Kővári János, a 15. számú választókerület képviselőjelöltje Oláh Gábor Területfejlesztési Programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárral.

Mohay Réka

Mint Kővári János elmondta, a pécsi, s különösen a kertvárosi fejlesztések terveit vitatta meg Oláh Gáborral, aki az önkormányzatoknak járó, TOP Pluszos európai uniós forrásokért is felel.

Kővári János, Oláh Gábor
Kővári János Pécs és Kertváros fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett Oláh Gábor helyettes államtitkárral.
Forrás: Kővári János Facebook oldala


– Pécs közel 23 milliárd forintos keretre számíthat, mely összeget a következő 3-4 évben kell majd felhasználni – tájékoztatott Kővári. – Első kérdésem az volt Oláh Gáborhoz, hogy mennyire biztosak ezek a források, az Európai Unió nem tartja-e vissza őket. Államtitkár úr azonban biztosított arról, hogy ezek a források nincsenek veszélyben – szögezte le Kővári. – Ugyanakkor azt is megtudtam, bár lassan egy éve ki vannak írva a TOP Plusz-os pályázati lehetőségek, a pécsi önkormányzat egyelőre még egy pályázatot sem adott be. Fel kell tehát gyorsulnunk, főleg, hogy ezúttal korábbi a beadás határideje, jövő év tavasza – hangsúlyozta a politikus.

Kővári János Kertvárosban komplex fejlesztési tervekkel készül 

Kővári külön hangsúlyt fektetett az egyeztetés során Kertváros fejlesztési terveire, ahol a 15. számú választókerület képviselőjelöltjeként indul a szeptember 22-i időközi választásokon. 

– Az említett, 23 milliárdos TOP Plusz keretből Pécsen 5,3 milliárd jut az „Élhető települések” fejlesztésekre, ebből szeretnénk Kertvárosra is kiemelt figyelmet fordítva gazdálkodni – mondta el a jelölt.

Egyik fő célom, hogy többgenerációs közösségi tereket hozzunk létre, felújítva a Kertváros ódon játszótereit, parkjait. Ennek keretében a gyermekeknek szánt játszótereken túl a fiataloknak sportpályákat, az időseknek csendes parkokat szeretnénk kialakítani, ahol minden korosztály ki tud kapcsolódni 

– hangsúlyozta Kővári János.

Emellett kiemelt figyelmet kívánunk fektetni az óvodák és iskolák fejlesztésére. Elkötelezett vagyok abban, hogy sikerüljön elindítani NEVKÓ (a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium) felújítását, ugyanis igencsak szükséges lenne a korszerűsítés

 – tette hozzá.

Kővári a lakosság véleményét kikérve kíván fejleszteni

Kővári elmondta, a fejlesztési tervek kialakításában kiemelt szerepet szán a helyi lakosok véleményének. 

Ősszel egy konzultációt kíván indítani, amely során a kertvárosi lakosok közvetlenül megoszthatják elképzeléseiket arról, milyen fejlesztésekre lenne szükség.

 Az összegyűjtött javaslatok alapján fogják elkészíteni a konkrét terveket, amelyeket a jövő év tavaszi határidőig pályázatok formájában lehet majd benyújtani a TOP Plusz forrásokért. – Oláh Gábor megerősítette, támogatandónak tartja a felvázolt elképzeléseket, s hangsúlyozta, minden szükséges segítséget meg fognak adni a sikeres pályázatokhoz – összegzett Kővári János. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában