Bama.hu videó

2024.08.23. 17:30

Az ízükre nem lehet panasz - megkóstoltuk a díjnyertes tortákat (videó)

A mák és a fekete ribizli, a pisztácia és a málna - ezek a főbb ízei az idei év ország tortájának és cukormentes tortájának. Az édességeket egy pécsi cukrászdában mi is megkóstoltuk.

Tóth Viktória

Az első Magyarország tortája 2007-ben készült, mely Zila László Madártej elnevezésű édessége volt, s 2012 óta van cukormentes tortára is versenykiírás. A Magyar Cukrász Ipartestület az idei évben is meghirdette a versenyt, amelynek témája a szuperélmiszerek voltak, olyan hazai alapanyagokat kellett felhasználni a versenyző cukrászoknak, amik kiemelkedő beltartalmi értékkel bírnak.

ország tortája, mák, édesség
Az ország tortáját kóstoltuk meg
Fotó: Löffler Péter

Az ország tortája ízei

 A díjnyertes Mákvirág (Kovács Alfréd) és Zöld málna (Novák Ádám és Csonka László) fantázianevű édességek számos baranyai cukrászdában is kaphatóak. Mi a pécsi Magda Cukrászdába látogattunk el péntek délelőtt, hogy megkóstolhassuk a tortákat. A cukormentessel kezdtük, mely kellemesen friss ízű volt, az alján található sós pisztácia meglepően feldobta az összhatást. A cukrászdában megtudtuk, hogy a pisztácia-málna kifejezetten kedvelt együttes, melyet a rózsavíz tesz még különlegesebbé. Ezután kóstoltuk meg a Mákvirágot, melyben a mák, a fehér csokoládé és fekete ribizli különleges ízvilágát élvezhettük, melynek a fekete szezámmag grillázs roppanósságot is adott.

– Minden évben árusítjuk az országtortákat, a vendégeink érdeklődve várják, hogy mikor kóstolhatják meg nálunk is. 17 éve tortával ünnepeljük „Magyarország születésnapját”, ennek a hagyománynak mi is szeretünk a részesei lenni. Az emberek véleménye alapján az eddigi legjobb országtorta szintén Zila László alkotása, a 2008-as verseny győztese a Szatmári szilvatorta, ezt követi sokak kedvence a 2016-os Őrség Zöld Aranya torta melyet Szó Gellért készített 

– ismertette Magda Attila tulajdonos a vásárlói visszajelzések alapján. – Véleményem szerint mindkettő torta sikeres, a továbbiakban is keresett lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában