Bama.hu podcast

2024.09.12. 21:56

Rejtett kincsek és történelmi titkok: Felfedezések I. Szulejmán szultán mauzóleuma körül

Gungl László

Kivételesen izgalmas világhírű személyiség halálhelyén kutatunk. Minden, amit itt feltárunk és bemutathatóvá teszünk, a térség fellendülését szolgálja majd. I. Szulejmán szultán mauzóleuma körüli nyári terepi kutatásokról, valamint a munka jelentőségéről beszélgettünk.

Magyarországon korábban még sosem feltárt, a középkori török elit körében használatos, jólétről tanúskodó tárgyak kerültek elő I. Szulejmán szultán szigetvári, turbéki mauzóleuma melletti kutatások során. A sírkomplexum egy évtizeddel ezelőtti feltárását követően a nyár elején indult újra a kutatás, miután a magyar kormány rendelkezett a terület állami tulajdonba vételéről, és elkezdődtek a lelőhelyen felépülő múzeumi létesítmény tervezésének előkészületei is. A régészek most levonultak a terepről, értékelik az eredményeket, a munka jövőre folytatódik. Pap Norbert, a PTE történetiföldrajz-professzora, a kutatócsoport vezetője volt a vendégünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában