Alakulóülés

2 órája

Baranya Vármegyei Önkormányzat: újra Őri Lászlót választották meg elnöknek (GALÉRIA)

Kedden tartotta a helyhatósági választások nyomán új összetételű Baranya Vármegyei Önkormányzat (BMÖ) az alakulóülését, amelyen a testület ismét az előző ciklust is vezető Őri Lászlót választotta meg elnökének.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

A régi-új vezető beszédében hangsúlyozta: a béke és a biztonság Baranya fejlődésének záloga, az új Duna-hidat pedig az évszázad beruházásának nevezte.

baranya vármegyei önkormányzat
A Baranya Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének alakulóülése

A BMÖ a Papnevelde utcai dísztermében tartott alakulóülést, amit az új elnök megválasztásáig a DK-s Nagy Ferenc, a képviselő-testület korelnöke vezetett. Az eseményen a többi között ismertették a június 9-i helyhatósági választások Baranya vármegyei adatait, eredményeit, továbbá a BMÖ közgyűlésének új összetételét is. Ezek szerint a vármegyében a 186 117 választásra jogosultból 112 589-en járultak az urnákhoz.

Így választott Baranya

A vármegyei közgyűlésbe a Fidesz-KDNP tizenkét, a DK két, a Mi Hazánk Mozgalom ugyancsak két képviselője jutott be. A Momentum és VAN Közéleti Egyesület egy-egy képviselőt küldhet a Baranya vármegyei testületbe. Az alakulóülésen egy frakció alakult, a Fidesz-KDNP-é, amelynek vezetője Polics József, Komló újraválasztott polgármestere lett. A közgyűlés alelnökei Dunai Péter és Junácski András lettek. Őri László megválasztását a 18 fős testületből 14-en szavazták meg, amit Polics József pártokon felül álló támogatásként értékelt.

Őri László beszédében köszönetet mondott Baranya minden olyan polgárának, aki részt vett a voksoláson, továbbá az annak lebonyolítását végzőknek is. A közgyűlési elnök külön köszönetet mondott azoknak, akik június 9-én a Fidesz-KDNP-t támogatták, mondván, ők a béke, a biztonság és a fejlődés programjára adták le szavazatukat. Hozzátette: az öt évvel ezelőttihez képest háromezer emberrel több támogatta a kormánypártok vármegyei listáját.

  • 22 milliárddal több forrást kapott Baranya

Beszédében, amelyben visszatekintett Baranya elmúlt öt évére, Őri László felidézte a koronavírus-járvány és a ukrajnai háború okozta nehézségeket is, valamint kitért a kormánnyal és a baranyai országgyűlési képviselőkkel közösen, a vármegye érdekében végzett munkára is. Ismertetése szerint az előző ciklusban, a korábbihoz képest csak a TOP Plusz programon keresztül 22 milliárd forinttal több fejlesztési forrás érkezett Baranyába. Az időszak 92 milliárd forintos keretéből 137 fejlesztés, beruházás valósult meg a vármegyében.

  • Baranya a kormány fejlesztéspolitikájának fókuszában

Őri László kiemelte azt is, hogy a magyar kormány új területfejlesztési politikájának központjába a dél-dunántúli régió és köztük Baranya fejlesztése került. A vármegye lemaradásának legfőbb oka, a térség bezártsága fog megszűnni a kormány fejlesztési terveinek köszönhetően, amelyek közül az M6-os autópálya meghosszabbítását, az évszázad beruházásaként aposztrofált új mohácsi Duna-hidat, valamint a már tervezés alatt álló Pécset és Kaposvárt összekötő gyorsforgalmi utat említette.

A közgyűlési elnök kitért arra is, hogy Baranya sikere, csak a vármegyeszékhellyel együtt képzelhető el. Ennek kapcsán Őri László reményének adott hangot, hogy a hamarosan felálló új összetételű pécsi közgyűlés a vármegye és a kormány partnere lesz Baranya fejlődő pályára való állításában.

Őri László szavai szerint egy olyan Baranya megteremtése a cél, ahonnan a fiatalok nem elvágyódnak, hanem ahol a jövőjüket szeretnék tervezni. 

A gyarapodó, családos, gyermekeket vállaló Baranya jelenti a jövőt – hangoztatta a közgyűlés újraválasztott elnöke.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában