Változás

2 órája

Bódis József átadja a helyét a PTE kuratóriumának élén

Október 8-án tartotta a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a munkaprogramja szerint soron következő, rendes ülését, melyen Bódis József napirenden kívül bejelentette, hogy lemond elnöki pozíciójáról. A kuratórium a döntést tudomásul vette. A testületnek így 30 napja lesz arra, hogy Bódis József helyett új elnököt jelöljön és válasszon a kuratórium élére - tájékoztatott az egyetem.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

Amint az korábbról ismert, a 2021. évi IX. törvény alapján jött létre az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) 2021 nyarán, mint a Pécsi Tudományegyetem fenntartója. Azóta Bódis József vezette az alapítvány kuratóriumát, egészen mostanáig. A lemondását az ülést követően a következőképp indokolta a professzor:

Onnan kezdeném az indoklást, hogy a modellváltás három évvel ezelőtt egy teljesen új fejezetet nyitott a hazai felsőoktatásban, s számomra nagyon megtisztelő, hogy az UQA elnökeként aktív részese lehettem a folyamatnak” – kezdte az értékelést Bódis József. „Az addigi vagyonkezelőkből tulajdonossá, vagyonossá váltak az alapítványi egyetemek, ami utólag is hatalmas mérföldkőnek mondható. Visszatekintve erre a három esztendőre, már levonhatjuk a konzekvenciákat. Eljutottunk odáig, hogy mostanra valamennyi előírt indikátort teljesíteni tudja a Pécsi Tudományegyetem, vagyis a mérhető, objektív adatok tekintetében mindenképp előrelépett az egyetem. A finanszírozás a duplájára emelkedett, ez is komoly fejlődésnek mondható.

– Ezen felül, ami már az egyetemi munkatársak számára is érzékelhető változás, lezajlott egy korrektnek mondható bérrendezés, és ezzel párhuzamosan átálltunk egy sokkal igazságosabb teljesítményértékelésre, ami alapján azok a munkatársak tudnak még magasabb bérhez jutni, akik valóban erőteljesebben húzzák az egyetem képzeletbeli szekerét. 

– Persze akkor felmerülhet a kérdés, ha minden szép és jó, akkor miért is mondtam le? A válasz abban keresendő, amivel mégsem lehetek maximálisan elégedett. Ez pedig a piacosodás, a piaci területre való kilépése az egyetemnek, a nagyobb vállalkozószellem, pontosabban mindezeknek a hiánya. Ebben véleményem szerint még bőven lenne fejlődési perspektíva, és úgy érzem, azzal tudok most a legtöbbet segíteni az általam nagyra becsült és szeretett egyetememnek, ha egyet hátralépek, és átadom az elnöki pozíciót valaki olyannak, aki jártas ezen a területen, van már a piaci területen szerzett tapasztalata, és aki ezt a tapasztalatát, lobbierejét a PTE javára tudná és szeretné fordítani – mondta el Bódis József professzor.

Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriuma a következő 30 napban tehát új elnököt jelöl és választ majd a testület élére, amelyről természetesen ugyancsak tájékoztatja majd az alapítvány a közvéleményt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában