Vállalkozó szellem

3 órája

Illegális szoftverekkel működött az autószervíz - vádemelést indítványozott az ügyészség

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői jogok megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki autószerelő műhelyében illegális szoftvereket használt.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anatoliy Cherkas

A vádirati tényállás szerint a férfi egyéni vállalkozóként működtette autószerelő műhelyét.

A vállalkozó 2019. évtől kezdődően a meghibásodott autók hibáinak szűrése céljából több olyan szoftvert telepített a műhely számítógépére, melyhez nem volt jogosultsága, illetve a szoftverhasználati díjat sem fizette.

A szoftverek többségét kizárólag az adott márkához tartozó márkaszervíz szerződéssel rendelkező partner kaphatta meg, így annak használatára a vádlott nem volt jogosult.

A NAV munkatársai 2023. októberében ellenőrzést tartottak az autószerelő műhelyben, melynek során megállapították, hogy öt jogtulajdonos szerzői jogát sértette a vádlott.

A férfi a jogtulajdonosoknak 180 ezer forinttól 38 millió forintig, összesen 60 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az elkövető cselekménye többrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői jog megsértésének a megállapítására alkalmas, melynek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában