Haladéktalan munkavégzésről határozott a polgármester

2 órája

Vasváry-ház: csaknem 22 milliót kell az életveszély elhárítására fordítani

Csaknem bruttó 22 millió forintot kénytelen fordítani a pécsi önkormányzat az életveszélyessé vált Király utca 21. szám alatt található Vasváry-ház egyik épületének aládúcolására és a tűzfal állványdúcolására – derült ki egy frissen közzétett polgármesteri határozatból.

Balikó Gergely

Lapunk még tavasszal számolt be arról, hogy megkezdték a Vasváry-ház kiürítését, amelyben múzeum és vendéglátó egységek is működnek. A bérlők akkor szinte előzmények nélkül tudták meg, hogy ki kell üríteni az ingatlant a nyár folyamán.

vasváry-ház
A Vasváry-ház a Király utcában.
Fotó: Laufer L.

„Technikai okok” miatt zárva a Vasváry-ház

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) oldalán jelenleg is elérhető tájékoztatás szerint a Vasváry-ház épületében kényszermunkára elhurcoltakra emlékező a Málenkij robot kiállítás, továbbá a Parajmos – roma holokauszt állandó kiállítás, illetve a Lantos Ferenc emlékkiállítás "technikai okok miatt zárva van".

A technikai ok pedig – írtuk meg korábban - nem más, minthogy az ingatlan életveszélyes, az önkormányzatot pedig hatóságilag kötelezték arra, hogy szüntesse meg ezt az állapotot. Egy június 25-re datált polgármesteri határozatból az derült, hogy a Vasváry-házban haladéktalanul párkánymegerősítési, pincetömedékelési munkára van szükség, valamint az életveszélyes részek tekintetében szakértői nyilatkozatot kell elkészíteni, mindez mintegy 13 millió forintos kiadást jelent.

Vasváry-ház: „haladéktalanul”

Friss fejlemény az ügyben a városvezető a Vasváry-házzal kapcsolatos újabb határozata, amely csaknem bruttó 22 millió forintba kerülő munkálatok – mint a dokumentum fogalmaz - „haladéktalan” elvégzéséről rendelkezik. 

Ezek pedig a Vasváry-ház úgynevezett D-épületének – az életveszély elhárítását célzó - aládúcolása és a tűzfal állványdúcolása.

 A polgármester egyúttal utasította hivatala költségvetési és közgazdasági osztályának vezetőjét, hogy az összeg biztosítása érdekében a szükséges „átcsoportosításokat tegye meg”.

Amikor még pompás volt, nem életveszélyes volt a Vasváry-ház

A jelenlegi Király utca 19. szám alatt már a kuruc időkben is ház állt, a történeti források szerint 1718-ban egy kötélverő lakott ott, majd egy rézműves, aztán egy szűcs, végül egy kirurgus, azaz egy, az orvosnál alacsonyabb képesítésű okleveles sebész. A mai épület története 1826-ban kezdődik, amikor felépítették az emeletes házat, amelynek egy különleges óramű volt a homlokzatán. Azt 1840-ben aztán megvásárolta mindenestől a Sopronból Pécsre költözött nemesi, amúgy vaskereskedéssel foglalkozó Traiber-család, akik.

Traiber György, aki családja a nevét 1882-ben Vasváryra magyarosította, építtette át a házat a mai formájára az 1870-es években: az óramű helyére vascégér, majd a homlokzatra Zsolnay-kerámiák, és elegáns domborművek kerültek. A Vasváry-ház felirat 1883-ban készült el, és ekkor tették fel a vasipart jelképező szobrot a homlokzat tetejére, a ma is jól látható két nőalakot, fogaskerékkel és kalapáccsal a kezében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában