Alkudoznak

2 órája

A pécsi baloldal alpolgármesteri posztot kínálhatott a Mi Hazánknak

Nemcsak bizottsági elnöki posztot, hanem alpolgármesteri széket is ajánlott az MSZP-DK-s városvezetés a Mi Hazánknak Pécsen, amit azonban visszautasítottak – közölte a párt pécsi képviselője, Varga Tamás. A Péterffy Attila polgármester irányította baloldali koalíció kétségbeesetten próbálja megtartani a hatalmát.

Bóka Máté Ciprián

Péterffy Attila polgármester – ezek a napok a kapkodásról szólnak

Fotó: Löffler Péter

A Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség városházára bejutott képviselőit is sorra próbálta meg megkeresni az MSZP-DK-s támogatottságú pécsi polgármester, Péterffy Attila – számoltunk be erről. Az ok egyszerű: a regnáló baloldal elveszítette júniusban a többségét a 25 fős városi közgyűlésben, így ahhoz, hogy az előző öt évben megszokott, másokat lenyomó politikát folytatni tudják, szükségük lenne legalább három rajtuk kívül álló képviselőre. 

baloldal, MSZP-DK, Péterffy
A városi közgyűlés Pécsen: a baloldal polgármesterének elfogyott a többsége
Fotó: Laufer László

Nem szálltak szembe a baloldal pécsi polgármesterével

Bár a Mindenki Pécsért Egyesülethez hasonlóan a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is kritikával illette a városvezetést, de nem állítottak fel önálló polgármester-jelöltet, így nem szálltak versenybe Péterffy Attilával szemben. Éppen ezért velük a baloldalon úgy számolnak, hogy a jelenlegi koalíciót erősítik majd. Lapunk ezért őket is megkérdezte: 

  • A Péterffy Attilával folytatott tárgyalások során milyen ajánlatot kaptak a polgármestertől, alpolgármesteri, tanácsnoki, tanácsadói, bizottság elnöki posztot? 
  • Esetleg más jellegű ajánlat érkezett? 
  • Mi volt a válaszuk erre?

Állítják, nem lesz formális együttműködés senkivel 

Talabér Ádám, a Mindenki Pécsért Egyesület mandátumot szerzett képviselője közölte: ahogy azt korábban is több alkalommal elmondták, nem pozíciókra jelentkeztek, hanem arra, hogy Pécs és a pécsiek érdekében dolgozzanak a közgyűlésben. 

– Formális együttműködést nem tudunk elképzelni egyik féllel sem és világossá tettük azt is, hogy az előző városvezetés leköszönő alpolgármestereit ebben a formában biztosan nem fogjuk tudni támogatni a szavazatunkkal – emelte ki a politikus, aki ezzel utalt arra is, hogy a Fidesz-KDNP-ÖPE csoporttal sem lépnek szorosabb kapcsolatba.

Nem akarta senki megvesztegetni a Kutyapártot

– Azt kell mondanom, nemhogy a polgármester, de az ég világon senki sem keresett megvesztegetési szándékkal. Izgatottan vártuk, hogy eljussunk nyaralni, de így sajnos csak a munka maradt. Végül is van mit bepótolni az elmúlt évekből  – reagált a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pécsi képviselője, Hankó Viktória. 

Alpolgármesteri posztot utasított vissza

Konkrétumot tehát nem említettek, velük szemben a Mi Hazánk képviselője, Varga Tamás azt mondta, hogy neki posztokat is felkínáltak. 

– Tanácsnoki posztot ugyan nem, de bizottsági elnöki helyet és alpolgármesteri széket felkínált Péterffy Attila a tárgyalásunkon. Mindegyik pozícióra nemleges választ adtunk.  Nem megyünk bele olyan alkukba, amiért elvárja a támogatásunkat. A város érdekei szerint fogunk politizálni – mondta Varga Tamás, aki leszögezte, hogy sem pozícióval, sem mással nem vásárolhatóak meg. 

Azt azonban elmondta, hogy a népjóléti bizottságban szeretne tag lenni, hogy a nyomozásokkal terhelt lakásmutyik ügyében tisztán lássanak, illetve azért, hogy valóban azok jussanak önkormányzati bérlakásokhoz, akik arra rászorulnak. Ezek mellett a gazdasági, pénzügyi bizottságnak is tagja lenne azért, hogy rálátása legyen az önkormányzat gazdálkodására. 

Vissza a korábbi elvekhez!

A Tiszta Kezek Egyesület képviselője, Bognár Szilvia azt mondta, hogy nem pozícióért indultak a választáson, hanem a pécsiek szolgálatára jelentkeztek, így esetükben a tisztségek és státuszok csak annyiban érdekesek, hogy ezen székekben szakmailag és emberileg felkészült emberek üljenek, és semmiképpen sem alkudozás tárgyaként tekintenek ezekre.

Hozzátette: számunkra kiemelten fontos, hogy olyan polgármester ne legyen névadója se közterületnek, se intézménynek, se emléktábla ne őrizze alakjának emlékét a Városházánkon, aki közreműködött pécsi honfitársaink haláltáborokba szállításában. Céljuk az átláthatóság növelése azzal, hogy a nyílt ülés napirendjein a névszerinti közgyűlési szavazásokat nyilvánossá teszik. A képviselők közötti diszkriminációt megszüntetnék és a tiszteletdíjakat is felülvizsgálnák.

Bognár Szilvia azt mondta, hogy a Péterffyvel folytatott párbeszéd során ezeket közvetítették a városvezető felé.

– Egyelőre a sajtóból úgy tűnik, mindenki a tiszta politizálás mellett tette le a voksát, ezért a magunk részéről örömmel nyugtáznánk, ha Pécs polgármestere tényleg visszatérne 2019-es ígéreteihez, mert azok zöme még megvalósításra vár – emelte ki. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában